Oostenrijkse grenswachten kijken toe terwijl vluchtelingen vanuit Hongarije arriveren
NOS Nieuws

'Hongaarse grens nog wijd open voor vluchtelingen'

Nog steeds steken vluchtelingen vanuit Hongarije de grens over naar Oostenrijk. In tegenstelling tot eerdere berichten "staat de Hongaarse grens wijd open", meldt NOS-verslaggever Wessel de Jong vanuit de Oostenrijkse grensplaats Nickelsdorf.

Gisteren trokken 9000 vluchtelingen vanuit Hongarije en Oostenrijk naar Duitsland, als gevolg van een afspraak tussen die landen om "eenmalig" de druk op Hongarije te verlichten.

Vannacht kwamen zeker duizend vluchtelingen lopend Nickelsdorf binnen. Ze waren enkele kilometers voor de grens afgezet door Hongaarse bussen. De Jong zag mensen met kapotte voeten, die behandeld moesten worden in de Rode Kruispost. Ook werden veel zieke kinderen naar de medische post gebracht, met diarreeklachten en uitdrogingsverschijnselen.

Vrijwilligers

De instroom van vluchtelingen ging vanmorgen gewoon verder. Alles verloopt ordelijk, zag De Jong. Mensen krijgen warme kleding, voedsel en andere eerste levensbehoeften. Officieel geregelde hulpverlening wordt aangevuld door het aanbod van vele vrijwilligers.

Vanuit Nickelsdorf worden de vluchtelingen met bussen en treinen naar Wenen, Salzburg of Graz gebracht, van waaruit ze verder kunnen reizen naar Duitsland.

Vanuit Wenen zijn vrijwilligers in een konvooi van 140 wagens naar Hongarije afgereisd om hulpgoederen te geven aan de vluchtelingen. Ook willen ze vluchtelingen mee terugnemen naar Wenen.

Servië

Ook vanuit Servië zijn vanochtend zeker 750 vluchtelingen de Hongaarse grens overgestoken, in weerwil van de aangekondigde afgrendeling van de grensovergang. In de afgelopen weken meldden zich daar dagelijks 1500 tot 3000 mensen. Deze vluchtelingen willen eveneens doorreizen naar West-Europa.

Maar de Hongaarse overheid stelt geen bussen meer ter beschikking om hen naar de grens met Oostenrijk te brengen.

Ook op het station van Boedapest zijn volgens Duitse media weer ruim duizend vluchtelingen gearriveerd. Voor de hoofdingang houden zo'n 300 van hen een zitdemonstratie omdat er geen bussen meer naar de grens rijden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl