De staat had geen milieuvergunningen mogen afgeven voor drie kolengestookte elektriciteitscentrales in de Eemshaven en Rotterdam. Dat staat in een advies van de advocaat-generaal van het Europese Hof van Justitie in Luxemburg. Het hof neemt zo'n advies meestal over.

Tegen het verlenen van de vergunningen was bezwaar gemaakt door onder meer Greenpeace en Natuur en Milieu. De Raad van State vroeg daarop om een uitspraak van het hof in Luxemburg.

Normen

De advocaat-generaal stelt Greenpeace en Natuur en Milieu in het gelijk in zijn advies. Volgens hem zullen de kolengestookte centrales er waarschijnlijk voor zorgen dat Nederland de Europese normen voor de uitstoot van schadelijke stoffen volgend jaar niet haalt.

De normen worden pas eind dit jaar officieel van kracht, maar volgens de advocaat-generaal moeten EU-landen nu al een milieuvergunning weigeren als een nieuwe installatie bijdraagt aan een dreigende overschrijding.

Greenpeace

Greenpeace is blij met de uitspraak. "Het lijkt er nu op dat ook op Europees niveau het milieu in bescherming wordt genomen. Terecht, vindt de milieuorganisatie: "De bouw van de vervuilende centrales, die draaien op ouderwetse steenkool, is een ramp voor de luchtkwaliteit, de natuur en het klimaat", aldus een woordvoerder.

Volgens de milieuorganisatie kunnen de vergunningen voor de kolencentrales door het vonnis nu op losse schroeven komen te staan.

Vorige week voerden mensen van Greenpeace nog actie tegen de kolencentrales, die in de Eemshaven in aanbouw zijn.

STER reclame