'Gevangeniseten wordt aangevuld met chips en zoetigheid'

tijd van publicatie

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Agressieve gedetineerden krijgen voedingssupplementen

Het toevoegen van voedingssupplementen aan het eten van gedetineerden kan een positief effect hebben, maar "het begint natuurlijk in de keuken". Dat zegt hoogleraar Frans Kok van de Wageningen University. De gevangenissen moeten volgens hem beginnen met goed eten te serveren. 

Kok reageert op het nieuws dat gevangenen in zeven instellingen vanaf volgend jaar voedingssupplementen krijgen. De hoop is dat ze daardoor minder agressief gedrag gaan vertonen. Het gaat om pillen en capsules met visolie, vitamines en mineralen. Onderzoek moet uitwijzen of er inderdaad een positief effect is. 

Als blijkt dat gevangenen zelf niet goed eten, kan je met supplementen "wat extra's" doen, zegt Kok voor de NOS-radio. Hij heeft wel twijfels over de twee eerdere onderzoeken waaruit blijkt dat de supplementen tot minder gewelddadig gedrag leiden. 

Door de wc

Zo was bij een onderzoek in Engeland volgens Kok vooraf niet duidelijk of de gevangenen echt slecht gevoed waren. Ook zou er niet op zijn toegezien of de extra voedingsstoffen wel echt werden ingenomen. Volgens Kok is er wel geschreven dat gevangenen het onderzoek manipuleerden: "ze konden de pillen doorverkopen of door de wc spoelen".

Ook het meten van agressief gedrag is lastig. "Er zijn veel voetangels en klemmen", aldus Kok. Voor hem staat wel vast dat gedrag beïnvloed kan worden door voeding. Hij wijst erop dat ouderen die achteruitgaan baat hebben bij visvetzuren.  

Effect

Onderzoeker Ap Zaalberg van het Wetenschappelijk Onderzoek en Documentatiecentrum van het ministerie van Justitie die het nieuwe onderzoek gaat begeleiden, zegt dat nog onduidelijk is hoe het positieve effect precies werkt. "We zien alleen dat er minder agressief gedrag is." Het aantal incidenten nam met eenderde af. 

Het nieuwe onderzoek is er mede op gericht het precieze effect in kaart te brengen. 

Zaalberg spreekt tegen dat er in gevangenissen niet goed gekookt wordt. "Het eten voldoet aan de normen, maar we hebben de indruk dat niet alles opgegeten wordt." Zijn indruk is dat het wordt aangevuld met "chips en zoetigheid uit de gevangeniswinkel". 

Het experiment wordt gedaan in vijf gewone gevangenissen en twee jeugdgevangenissen. Gedetineerden doen er op vrijwillige basis aan mee. 

STER Reclame