Vitamines tegen agressie bij gevangenen

tijd van publicatie
Flickr / Steven Depolo

Gevangenen in zeven instellingen krijgen vanaf volgend jaar voedingssupplementen in de hoop dat ze daardoor minder agressief worden. Het gaat om een experiment van het ministerie van Justitie en Veiligheid naar aanleiding van eerder onderzoek met positieve resultaten. 

Gedetineerden krijgen in principe genoeg voedingsstoffen binnen via de dagelijkse maaltijden, zegt een woordvoerder van het ministerie die een bericht in de Volkskrant bevestigt. De supplementen zijn specifiek gericht op het verminderen van agressie. Het gaat daarbij om visolie, vitamines en mineralen.

Capsules

In Groot-Brittannië kregen ruim tien jaar geleden tweehonderd jonge gevangenen drie maanden lang voedingssupplementen of een placebo. Bij de groep die de capsules met supplementen nam, daalde het aantal geweldsincidenten met een kwart. 

Hierop volgde een vergelijkbaar onderzoek in Nederland onder ruim tweehonderd gedetineerden, jongvolwassenen, in acht instellingen. Ook hier waren de resultaten positief, met een daling van 34 procent. 

Vervolgonderzoek

Het vervolgonderzoek dat volgend jaar begint in vijf gevangenissen en twee jeugdinrichtingen is bedoeld om steviger wetenschappelijk bewijs te verzamelen. Groot-Brittannië heeft dit vervolgonderzoek al uitgevoerd. Binnenkort worden daarvan de resultaten verwacht.   

Als de methode werkt, wil Justitie die aanbieden aan gedetineerden die problemen hebben met het beteugelen van hun agressie, zei onderzoeker Ap Zaalberg van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) van het ministerie onlangs op NPO Radio 1

Psychiatrische patiënten

Leidse wetenschappers gaan ook aan de slag met het onderwerp. Twee onderzoekers gaan volgend jaar bekijken of de resultaten ook gelden voor langdurig opgenomen psychiatrische patiënten. 

STER Reclame