De kleinste en de langste man ontmoetten elkaar vorig jaar in Londen
NOS Nieuws

Kleinste man ter wereld is overleden

Op een van de Samoa-eilanden in de Stille Zuidzee is de kleinste man ter wereld overleden, Chandra Bahadur Dangi. De Nepalees van 54,6 centimeter is 75 jaar geworden. Hij overleed in een ziekenhuis in de stad Pago Pago, op het Amerikaanse eiland Tutuila.

Vorig jaar ontmoetten de kleinste man en de langste man ter wereld elkaar in Londen tijdens de Guinness Wereldrecorddag. De langste man op aarde is de Turk Sultan Kösen. Met zijn 2,51 meter was hij bijna 2 meter langer dan Dangi.

Circus

Het Guinness Book of Records bestempelde Dangi drieënhalf jaar geleden tot kleinste man. Kort daarvoor was hij ontdekt door een houthandelaar die in zijn dorp kwam. Tot die tijd had hij zijn woonplaats amper verlaten, een afgelegen Nepalees dorpje. Sinds Dangi recordhouder was, reisde hij de wereld rond. Hij was sinds begin dit jaar op tournee met een circus.

Dangi was trots op zijn titel van kleinste man ooit en op zijn Nepalese afkomst. Hij had altijd al graag willen reizen en was blij dat hij dat als recordhouder kon doen.

Dwerggroei

Dangi had een zeldzame vorm van dwerggroei en woog slechts zo'n 14 kilo. Hij werd een paar dagen geleden in het ziekenhuis opgenomen met longontsteking.

Na zijn dood is een man uit de Filipijnen de kleinste man op aarde. Junrey Balawing is 22 jaar en 59,93 centimeter groot. Ook hij heeft dwerggroei, een erfelijke aandoening. Balawing stopte met groeien toen hij een jaar oud was. Hij was een paar jaar geleden ook de kleinste man ter wereld, voor de ontdekking van Dangi.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl