NOS Nieuws

Lerarenregister vanaf 2017 verplicht

Het kabinet wil dat voor docenten registratie in het Lerarenregister verplicht wordt. Zo moet vanaf 2017 duidelijk worden dat leraren die voor de klas staan bevoegd zijn.

Het register, een initiatief van de samenwerkende organisaties van leraren, bestaat al een paar jaar, maar tot nu toe gebeurt inschrijving op vrijwillige basis. In het register staat onder meer op welke manier docenten hun vakbekwaamheid onderhouden. Tot nu toe heeft zo'n tien procent van de leraren zich laten registreren. Maar als het echt wil werken, moeten alle leraren meedoen, vindt staatssecretaris Dekker.

Juiste papieren

Volgens Dekker laten geregistreerde docenten zien dat ze de juiste papieren hebben, dat ze hun kennis bijhouden en dat ze op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen in hun vakgebied.

Met een wettelijke verplichting wordt ook het recht op professionele ontwikkeling van de leraar geregeld, zegt Dekker. De staatssecretaris benadrukt dat andere beroepsgroepen al een soortgelijk verplicht register hebben. Zo moeten ook artsen, verpleegkundigen en advocaten geregistreerd staan om hun vak te mogen uitoefenen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl