Bruno Martins Indi verlaat het veld, bondscoach Danny Blind geeft aanwijzingen
NOS Voetbal

'Sinds het WK is alles mis bij Oranje'

Komt het nog goed met het Nederlands elftal? NOS-analytici Youri Mulder en Pierre van Hooijdonk waren gisteren na de 1-0 nederlaag tegen IJsland meedogenloos voor Oranje. Hun Studio Voetbal-collega's Arno Vermeulen, Jan Mulder en Henk ten Cate zijn somber over de kans dat Oranje het EK van volgend jaar gaat halen.

"Alles kan nog steeds, maar het is toch onvoorstelbaar dat er verloren wordt van IJsland", zegt Arno Vermeulen, de meest positieve van de drie. "Dit is natuurlijk een rampbegin voor Danny Blind als bondscoach. Het is pijnlijk dat jongens als Bruno Martins Indi en Gregory van der Wiel, die al een aantal interlands achter hun naam hebben staan, niet foutloos spelen en de verkeerde dingen doen."

Volgens Henk ten Cate hebben Martins Indi (rode kaart) en Van der Wiel (veroorzaakte een penalty) hun bondscoach in de steek gelaten. "Het was een oliedomme overtreding van Martins Indi, die trouwens goed in de wedstrijd zat. Voor zijn doen was hij opvallend rustig, maar dat was misschien de stilte voor de storm."

Trieste constatering

"Verdedigend zit het kwalitatief niet goed in Nederland", vervolgt Ten Cate. "Dat is een trieste constatering. En de verdedigers die kwaliteit hebben, zoals Kenny Tete en Jaïro Riedewald, zijn nog te jong." Als het aan Vermeulen ligt, komen de jonge Ajacieden zondag tegen Turkije wel in actie. "Het zijn goede profs en stabiele jongens, laat die maar voetballen."

De bondscoach koos juist voor Martins Indi en Van der Wiel vanwege hun ervaring. "Maar ervaring levert de grootste risico's op", weet Jan Mulder. "Van der Wiel speelt niet eens in Parijs!" De senioranalyticus is heel somber over Oranje. "Sinds het WK is alles mis met Oranje. De euforie op dat WK was dodelijk en overdreven. Men denkt alleen defensief en organisatorisch. Ach man, dat gebabbel uit dat Oranje-kamp", verzucht Mulder.

Verbaasd over wissels

Ook de wissels van Blind leveren veel gespreksstof op. Volgens Vermeulen waren ze niet helemaal logisch. "Dat hij Huntelaar wisselt, oké, dat was dan zijn oplossing. Maar ik was veel verbaasder dat-ie Luuk de Jong niet bracht. Zijn keuzes pakten verkeerd uit."

'Van der Wiel moet eerst maar z'n best gaan doen bij PSG 2'

Ten Cate vond de wissel van Huntelaar eveneens te billijken. "Maar of je een extra verdediger nodig hebt tegen één spits, is natuurlijk de vraag. Blind gokte op de snelheid van Depay, maar dat werkte niet. Nederland werd onder druk gezet, Memphis is geen kopper en iedere lange bal werd door IJsland onderschept."

School van saaie leraren

Ook de voormalig Ajax-trainer had als derde wissel veel liever De Jong gezien dan Quincy Promes. Maar het grootste probleem lag volgens Ten Cate op het middenveld. "Het ging al mis met de basisopstelling. Het middenveld was absoluut niet in balans. Je had veel beter met een echte verdedigende middenvelder kunnen spelen op de positie van Davy Klaassen. Dat zag je ook bij de aanleiding voor de penalty. Er was een zee van ruimte achterin."

Volgens Mulder schort er ook veel aan de wedstrijdinstelling van Nederland. "IJslanders hebben daar geen last van. Ze spelen normaal en leuk, zoals de natuur het voorschrijft. Bij ons is het een soort wetenschap. Een verschrikking. Nederland is een school van saaie leraren."

Bananenrepublieken

Zondag volgt, voor de zoveelste keer, een do-or-die-wedstrijd voor Oranje: uit tegen Turkije. Mulder gelooft er niet in. "Of er licht is aan het einde van de tunnel? Dat is er niet. Ik zet mijn geld er niet op."

Ten Cate houdt eveneens zijn geld op zak. "Een EK zonder Nederland, ik kan het me niet voorstellen. En dan die halfvoetballende bananenrepublieken die er wel bij zijn... Maar ik ben bang dat het niet gaat lukken. De Turken hadden tegen Letland moeite met scoren, maar ze hadden wel veel kansen. En uit in Turkije winnen is altijd moeilijk voor Oranje. Ik denk even aan de gemiste penalty van Seedorf in 1997."

Van Persie in de basis

Maar om met een positieve noot te eindigen: Arno Vermeulen stelt dat alles nog mogelijk is. Hij verwacht dat Blind in Turkije weer voor Robin van Persie kiest in de basis. "Hij en Wesley Sneijder spelen in Turkije en die 'oudere' jongens moeten Oranje nu uit de problemen trekken. Van Persie is daar de man voor. Zij zullen de kar moeten trekken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl