NOS Nieuws

Zendmast Lopik neergehaald

AM-zendmast in Lopik omgehaald

In Lopik is de 196 meter hoge radiozendmast voor de middengolf neergehaald. Omdat er nieuwe technieken beschikbaar zijn, is de middengolfzender niet meer nodig.

De zendmast werd omgehaald door de tuien van de antenne met snij-explosieven door te halen. Hiermee kwam een eind aan 75 jaar middengolfuitzendingen vanuit Lopik; in 2004 was een sterkere zender al ontmanteld.

De mast wordt neergehaald omdat de exploitant geen geld meer wilde steken in vervanging van de verouderde antenne. Ook was de mast milieuonvriendelijk omdat hij veel elektriciteit gebruikte. De zendmast bij Lopik werd alleen nog gebruikt voor de religieuze zender Radio Maria.

Overgestapt op FM

Vroeger werden zenders als Hilversum 1 en 2 en radiopiraat Veronica via AM-zenders de wereld in gezonden. Omdat er later werd overgestapt op de kwalitatief betere FM-zenders, zond de NPO de afgelopen jaren alleen nog NPO Radio 5 uit via AM. Dat gebeurde via een mast in Flevoland.

Vorig jaar besloot de NPO te stoppen met de uitzendingen op de AM-band. Op jaarbasis levert het einde van de middengolf-uitzendingen 1,2 miljoen euro op. De 200.000 luisteraars van die NPO Radio 5 zijn op alternatieven gewezen, zoals digitale radio.

Het neerhalen van de zendmast bij Lopik heeft geen gevolgen voor de nabijgelegen tv-mast in IJsselstein. Deze Gerbrandytoren is nationaal bekend vanwege de kerstversiering die er elk jaar wordt aangebracht.

Zendmast 2004

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl