António Guterres tijdens een andere persconferentie
NOS Nieuws

UNHCR: de mensensmokkelaars profiteren

Mensensmokkelaars profiteren van het gebrek aan een gemeenschappelijke Europese aanpak van het vluchtelingenprobleem, zegt António Guterres, hoofd van de vluchtelingenorganisatie van de VN, de UNHCR.

"Er is meer effectieve internationale samenwerking nodig om de smokkelaars te stoppen, maar wel op zo’n manier dat de slachtoffers worden beschermd", zegt Guterres in een verklaring. "Maar geen enkele maatregel heeft zin als er niet meer legale manieren komen om veilig naar Europa te komen."

200.000

Volgens een eerste schatting van de UNHCR moeten 200.000 vluchtelingen over de Europese lidstaten worden verdeeld. In het bijzonder Griekenland en Hongarije hebben hulp nodig. "Geen enkel land kan dit alleen, en geen enkel land mag weigeren bij te dragen", zegt Guterres. "Dit is het moment waarop de Europese Unie zich kan bewijzen; er is geen andere keuze dan alle zeilen bij te zetten om deze crisis het hoofd te bieden."

Guterres zegt dat er dringend moedige stappen gezet moeten worden om de situatie te stabiliseren. Daarna moet er een manier gevonden worden om de verantwoordelijkheid op de langere termijn te verdelen. Griekenland, Hongarije en Italië moeten goede aanmeldcentra en opvangplekken creëren, en de EU moet de asiel- en migratie-instanties aan het werk zetten.

Hulp

De UNHCR biedt aan bij dit werk te helpen. "Het is van essentieel belang dat vluchtelingengezinnen die alles zijn kwijtgeraakt in een veilige omgeving terechtkomen waar ze welkom zijn." Hongarije wees gisteren alle hulp van de VN-organisatie af.

Guterres kondigde verder aan zich niet beschikbaar te stellen voor een tweede termijn als hoogste baas van de UNHCR. Zijn ambtsperiode loopt af in december.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl