In de Limburgse plaats Urmond blies een verwarde man in maart zijn huis en zichzelf op
NOS Nieuws

'Aanjaagteam' voor aanpak verwarde personen

Het kabinet en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) hebben het 'Aanjaagteam verwarde personen' geïnstalleerd. Onder leiding van oud-minister Spies gaat het team ijveren voor betere zorg en ondersteuning voor verwarde mensen.

Minister Schippers zei eerder dit jaar dat het aantal mensen met psychiatrische problemen die voor overlast zorgen lijkt toe te nemen. Ze wil dat iedere gemeente een plan van aanpak opstelt en daarbij nauw samenwerkt met politie, justitie en de geestelijke gezondheidszorg (ggz).

Belemmeringen

Het aanjaagteam moet ervoor zorgen dat alle gemeenten in de zomer van volgend jaar zo'n plan van aanpak hebben. Hoe ze de zorg en ondersteuning precies invullen, is aan de gemeenten zelf.

Het is de bedoeling dat voor alle verwarde personen die in beeld komen een persoonlijk plan gemaakt wordt. Ook moet duidelijk worden welke belemmeringen ertoe leiden dat mensen nu soms niet geholpen kunnen worden.

Naast oud-minister Spies, die nu burgemeester van Alphen aan den Rijn is, zitten er vertegenwoordigers van politie, justitie, gemeenten, ggz en zorgverzekeraars in het aanjaagteam.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl