juliopoch.org
NOS Nieuws

OM Argentinië: Poch schuldig aan dodenvluchten

Justitie in Buenos Aires zegt bewijzen te hebben dat de voormalige Transavia-piloot Julio Poch betrokken was bij dodenvluchten. Tijdens een zitting in de zaak hebben de aanklagers die bewijzen toegelicht, meldt de Argentijnse krant Página/12.

De zaak draait om de vluchten tijdens de militaire dictatuur tussen 1976 en 1983 waarbij tegenstanders van het regime het toestel uit werden gegooid. Volgens het Openbaar Ministerie speelde Poch een belangrijke rol binnen het legeronderdeel dat de vluchten uitvoerde. In 2009 werd Poch, die er inmiddels een lange carrière bij het Nederlandse Transavia op had zitten, aangehouden.

Logboeken

Poch heeft gezegd dat hij niet kan vliegen in de transportvliegtuigen die voor de dodenvluchten zijn gebruikt, maar volgens het OM is dat niet waar. Hij zou zelf bij zijn sollicitatie in 1979 hebben ingevuld dat hij ervaring had met het vliegen van die toestellen. Verder maakte hij later in zijn eigen logboeken melding van vluchten met de betreffende transportvliegtuigen, stelt het OM.

Ook spreekt justitie Pochs bewering tegen dat de legereenheid waarvoor hij werkte alleen gevechtstaken uitvoerde. Er is volgens het OM bewijs dat zijn eenheid ook is ingezet voor de dodenvluchten.

Strafeis

Pochs verdediging heeft steeds gezegd dat het OM geen enkel bewijs heeft, behalve verklaringen die Poch tegenover Transavia-collega's zou hebben gedaan. Het pleidooi van de aanklagers brengt daarin geen verandering.

"Het was een lang requisitoir met volstrekt verkeerde standpunten", stelt Pochs Argentijnse advocaat Ibáñez in een reactie. "We zijn tevreden, want we zullen de redeneringen van het OM punt voor punt weerleggen."

Het is nog onduidelijk wanneer de Argentijnse justitie met een strafeis komt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl