COA en Stichting Vluchteling platgebeld door mensen die willen helpen
Ook in Nederland zijn er steeds meer mensen die hulp willen bieden aan vluchtelingen. Bij het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) melden zich zo veel vrijwilligers dat de dienst het nauwelijks aankan. "Het gaat heel hard nu."
Mensen willen onder meer helpen bij de tijdelijke opvanglocaties die in verschillende plaatsen zijn geopend. Toen deze zomer de IJsselhallen in Zwolle werden vrijgemaakt voor asielzoekers, meldden zich 400 vrijwilligers. Zij boden bijvoorbeeld aan om boodschappen te doen of een maaltijd te verzorgen.
Oproep
De telefonisten bij het COA hebben het zo druk, dat de dienst mensen oproept om zich niet telefonisch te melden, maar via het online contactformulier. "De wachttijd is te lang", zegt de woordvoerder. "En het zou zonde zijn als ideeën van mensen blijven liggen of niet worden gehoord."
Ook bij VluchtelingenWerk Nederland melden zich veel vrijwilligers. Er staan daar nu ongeveer 8000 mensen geregistreerd. Dat is net zo veel als in de jaren 90, toen de oorlog in Joegoslavië leidde tot een recordaantal vrijwilligers.
Bij de Stichting Vluchteling is de mailbox de laatste dagen ontploft, zegt een woordvoerder. In een maand tijd is er online 40.000 euro aan donaties binnengekomen en zijn er 2000 nieuwe donateurs bijgekomen, veel meer dan normaal. Nieuwe donateurs geven gemiddeld 72 euro en ook dat is meer dan bij reguliere campagnes: 55 procent.
Een populair initiatief is de Facebook-pagina 'Ik ben een gastgezin voor een vluchteling', opgezet door een vrouw uit Apeldoorn. Duizenden mensen hebben zich daar al gemeld. "Elk mens is in staat om iets van zijn/haar tijd, liefde en aandacht te geven voor een ander", staat op de pagina.
Overigens betekent de term 'gastgezin' uit de groepsnaam niet dat er huisvesting wordt aangeboden. Dat is volgens het COA ook niet de bedoeling. "Asielzoekers in een procedure hebben er meer baat bij als ze in een centrale opvanglocatie verblijven", zegt de woordvoerder. "Daar is meer kennis en steun om ze bij de aanvraagprocedure te begeleiden."
Ook op Facebook loopt een actie voor de inzameling van draagdoeken. Het is de bedoeling dat die naar het Griekse eiland Lesbos gaan. "Hier moeten de mama's met hun jonge kinderen 70 kilometer lopen om verder te kunnen worden geholpen. Dat is al zwaar als je al uitgeput bent na de bootreis, maar dan ook kinderen op je arm dragen is nog zwaarder."
Hotels
In Amsterdam en Den Haag wordt de komende weken aandacht voor het probleem gevraagd door tienduizend beeldjes van vluchtelingen die in beide steden op straat worden verspreid. De miniatuurvluchtelingen vertegenwoordigen "echte mensen en hun verhalen", zeggen de initiatiefnemers. "Het is bedoeld om mensen zo te laten raken dat ze op een andere manier naar onze medemensen kijken."
Nederland is niet het enige Europese land waar burgers initiatieven nemen om de opvang van het groeiende aantal migranten te verbeteren. Zo scharen veel IJslanders zich achter een oproep aan de regering om meer Syriërs op te vangen.
In Duitsland en Oostenrijk, twee landen die de laatste tijd kampen met een overvloed aan migranten, zijn er hotels die kamers vrijmaken speciaal voor vluchtelingen.