NOS Nieuws

Belasting op fris en sapjes omhoog

Frisdrank en met name 'gezonde' drankjes als Spa Rood en jus d'orange worden duurder, melden bronnen in Den Haag. Met een verhoging van de belasting op bepaalde soorten frisdranken wordt dertig miljoen euro opgehaald.

Vooral 'gezonde' drankjes als mineraalwater en vruchtensap worden duurder, omdat de belasting daarop gelijk wordt getrokken met de hogere belasting op cola en andere softdrinks.

Het verschil tussen jus/mineraalwater (5,70 per 100 liter) en cola (7,59 per 100 liter) is nu zo'n 2 cent per liter.

Gat dichten

Het verhogen van de frisdrankbelasting gebeurt om het gat op de begroting te dichten dat ontstaat door een uitbreiding van de regeling voor belastingvrij schenken.

De belasting op frisdrank levert de staat nu 214 miljoen euro op. Dat wordt 244 miljoen euro, oftewel een verhoging van 15 procent. Hoeveel sap en water precies duurder worden, wordt pas op Prinsjesdag bekend.

De Nederlandse Vereniging Frisdranken, Waters, Sappen is furieus. Directeur Gianotten zegt dat de verhoging van 15 procent bovenop de verhoging van bijna 40 procent van twee jaar geleden komt.

"Wanneer één tarief wordt gehanteerd dat 30 miljoen meer moet opbrengen, dan betekent dit een belastingverhoging van 85 procent op sappen en waters sinds 2013. Zeer onredelijk en willekeurig gekozen om het gat in de begroting te dichten. Dat kan toch niet worden goedgekeurd."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl