ANP

Naast PVV-leider Wilders gaat ook het Tweede Kamerlid Kuzu vanavond naar Zeewolde voor de gemeenteraadsvergadering over een nieuw asielzoekerscentrum. Ze maken daar allebei gebruik van het spreekrecht voor burgers. 

Het COA wil in Zeewolde 900 asielzoekers opvangen en op termijn mogelijk 1500. Het college van B&W wil ermee instemmen, maar zonder de uitbreidingsmogelijkheid. De meeste partijen zitten ook op die lijn, maar coalitiepartij VVD en de lokale partij Zeewolde Liberaal zijn tegen. Als compromis wordt gesproken over een kleiner asielzoekerscentrum.

Tegenwicht

Wilders zei maandag dat hij naar de gemeenteraadsvergadering gaat om bezorgde burgers een hart onder de riem te steken. Volgens hem staat Zeewolde, een plaats met 22.000 inwoners, symbool voor "de massale toestroom van asielzoekers in Nederland".

Kuzu (voorheen PvdA, nu van de partij Denk) wil aan dat geluid tegenwicht bieden. "Doordat Wilders met veel tamtam naar Zeewolde gaat, dreigt het beeld te ontstaan dat er maar één geluid uit Den Haag komt", zei Kuzu tegen Omroep Flevoland. "Elke keer als Wilders haat zaait, zal ik hem op democratische wijze bestrijden."

Gevoelige zaak

Formeel is het besluit over een asielzoekerscentrum de bevoegdheid van het college van burgemeester en wethouders. Maar omdat het om een gevoelige zaak gaat, wil het college in Zeewolde erover praten in de gemeenteraad. Er zal niet worden gestemd.

STER reclame