Farmaceuten staan open voor gebruik goedkopere kopieën van dure medicijnen ANP

Farmaceuten niet tegen kopie bio-medicijn

time icon
Geschreven door
Rinke van den Brink
Redacteur gezondheidszorg

Farmaceutische bedrijven staan open voor het gebruik van goedkopere kopieën van dure biologische geneesmiddelen. Wel wil brancheorganisatie Nefarma dat die nagemaakte middelen alleen naar nieuwe patiënten gaan. Patiënten die al ingesteld zijn op het originele biologische middel zouden dat moeten houden, tenzij er een medische noodzaak is om over te stappen.

Nefarma reageert daarmee op een initiatief van een groep van ziekenhuisapothekers, artsen en zorgverzekeraars. Deze Initiatiefgroep Biosimilars Nederland (IBN) wil dat artsen zo mogelijk 'biosimilars' gaan voorschrijven. Dat zijn veel goedkopere nagemaakte versies van biologische geneesmiddelen, die alleen worden toegelaten als bewezen is dat ze dezelfde werking hebben als het origineel.

Besparingen

Voor een aantal biologische geneesmiddelen waarvan het patent inmiddels verlopen is, zijn die biosimilars al op de markt. De komende jaren komen er naar verwachting een paar bij. Als het merendeel van de patiënten die gaat gebruiken, kunnen er structureel jaarlijks honderden miljoenen euro worden bespaard.

De IBN organiseert morgen in Amsterdam een congres om betrokkenen ervan te overtuigen dat biosimilars een veilig alternatief zijn voor de dure originele biologische geneesmiddelen.

Verschillende patiëntenverenigingen zeggen dat zij merken dat de kennis over biosimilars bij artsen nog beperkt is. Patiënten krijgen daardoor te weinig uitleg over een eventuele overstap op een goedkopere kopie van een duur biologisch middel. Het komt ook voor dat een ander middel wordt voorgeschreven zonder dat de patiënt het weet.

Industrie

Een woordvoerder van geneesmiddelenfabrikant Pfizer zegt dat biosimilars een veilige en effectieve optie kunnen zijn voor "patiënten die voor het eerst in aanmerking komen voor behandeling met een biologisch geneesmiddel". 

Maar, zegt Pfizer, "de behandeling met biologische geneesmiddelen vraagt om zorgvuldigheid. En áls patiënten omgezet worden, dan moet het verantwoord, gestructureerd en volgens strikte protocollen gebeuren."

STER Reclame