De Lego-astronauten die onderweg zijn naar ruimtestation ISS
NOS Nieuws

Eerste Deense astronaut ooit met Lego de ruimte in

Vandaag is voor het eerst een Deen de ruimte ingegaan. Andreas Mogensen is een van de drie astronauten aan boord van de Sojoez-raket die vanmorgen in Kazachstan werd gelanceerd en nu onderweg is naar het internationale ruimtestation ISS. Met Mogensen ging nog een aantal bijzondere 'passagiers' aan boord: speciaal gemaakte Lego-figuurtjes.

Lancering van de Rus, Kazach en Deen

De 38-jarige ruimtevaarder uit Denemarken neemt het speelgoed mee in het kader van een educatief programma. Aan boord van het ruimtestation zijn al andere Lego-figuurtjes, die eerder met een Russische bevoorradingsmissie werden meegebracht.

"We houden een wedstrijd onder Deense scholieren waarbij zij een filmpje moeten maken over de missie met behulp van Lego-mannetjes. Dit is een van de manieren waarop we jongere kinderen bij de ruimtemissie willen betrekken", zei Mogensen eerder.

De poppetjes dragen het officiële Iriss-logo van de missie. De winnaars van de scholierenwedstrijd krijgen straks de poppetjes, als die over een kleine twee weken weer met Mogensen terugkeren naar de aarde.

Andreas Mogensen vlak voor zijn vertrek

Behalve de Deen bestaat de bemanning van de Sojoez-raket uit een Rus en een Kazach. De raket werd vanmorgen met succes gelanceerd vanaf de ruimtebasis Bajkonoer en komt over twee dagen aan bij het ruimtestation ISS. De Russische astronaut zal daar zes maanden blijven, de andere twee en de Lego-poppetjes keren over tien dagen terug.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl