Veel mkb-bedrijven zijn positief gestemd over de omzet dit jaar.
NOS Nieuws

Mkb-bedrijven voorzichtig positief over 2015

Bedrijven in het mkb (midden- en kleinbedrijf) zijn positief gestemd over 2015. Uit een enquête onder ruim 2100 ondernemers blijkt dat 54 procent dit jaar een omzetstijging verwacht. Toch zijn ondernemers wat terughoudender, want een jaar eerder verwachtte 59 procent hogere verkopen.

Een en ander blijkt uit de zevende editie van de MKB Marktmonitor van uitzendbureau Unique en onderzoeksbureau Motivaction. Terugkijkend op 2014, realiseerde 46 procent een hogere verkoop. In 2013 zag maar 39 procent de omzet stijgen.

Om een omzetgroei te realiseren, focussen de meeste mkb'ers zich dit jaar op het ontwikkelen van nieuwe producten (44 procent) of het aanboren van nieuwe markten (40 procent). Het verlagen van de kosten blijft ook een belangrijk speerpunt.

Niet veel meer banen

De omzetgroei zal dit jaar niet veel nieuwe arbeidsplaatsen opleveren, is de verwachting. Ruim de helft van de ondernemers denkt dat het aantal medewerkers gelijk blijft; 34 procent verwacht een groei in het aantal mensen, 9 procent verwacht juist medewerkers te moeten ontslaan. Uitschieters zijn Utrecht - daar denkt 43 procent van de ondernemers juist mensen aan te nemen - en Groningen. Een op de vijf Groningse ondernemers verwacht een daling van het aantal personeelsleden.

"De mkb'ers van Nederland geloven erin", concludeert Raymond Puts, algemeen directeur van Unique. "Wat we wel zien, is dat het optimisme iets terughoudender is dan in 2014. De zwaarste crisisjaren zijn achter de rug en het herstel zet door, maar we beseffen allemaal dat de tijden zijn veranderd. Hoe zet ik mijn personeel zo effectief mogelijk in? Dat is de vraag."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl