De werkplaats van Nedtrain in Haarlem ANP

Bij de Nederlandse Spoorwegen is verf gebruikt met de kankerverwekkende stof chroom-6. Vakbond FNV Spoor heeft alle medewerkers van de werkplaats van Nedtrain in Haarlem uitgenodigd te komen praten. 

Zo'n duizend personen zijn volgens de FNV in de loop der jaren blootgesteld aan de verf. Op bijna alle treinen uit begin jaren 90 werd de verf gebruikt en honderden medewerkers zouden er nog steeds mee werken, omdat de oude verflagen worden afgeschuurd. Werknemers liepen volgens FNV Spoor tot voor kort onbeschermd door dikke lagen stof.

De roestwerende verf werd gebruikt op treinen begin jaren 90, maar nu niet meer, zegt een woordvoerder van de NS. "Zodra bekend werd dat er chroom-6 in de verf zat, hebben we een extern bureau onderzoek laten doen. Zij verzekerden ons dat de voorzorgsmaatregelen die we al hanteerden, voldoende zijn." Vier maanden geleden werd ontdekt dat er verf met chroom-6 is gebruikt. 

Maatregelen

Nedtrain heeft inmiddels wel verdere maatregelen genomen: de handschoenen en mondkapjes zijn vervangen door beschermende kleding. Chroom-6 kan via de poriën in het lichaam komen, alleen mondkapjes zijn dus niet voldoende. De verf is alleen schadelijk als het verwerkt wordt, bijvoorbeeld tijdens het schilderen of schuren.

Chroom-6 bleek jarenlang gebruikt te zijn bij defensie. Honderden medewerkers zeggen er ziek van te zijn geworden. FNV Spoor wil dat iedereen die met de stof in aanraking is geweest medisch onderzoek mag laten doen.

Chroom-6 ook gebruikt bij verf voor treinen

STER reclame