NOS Nieuws

'Kom maar hier, Syrische vluchtelingen', zeggen de IJslanders

Duizenden IJslanders dringen er bij hun regering op aan om meer Syrische vluchtelingen op te nemen. Ruim 13.000 mensen hebben zich aangesloten bij een Facebook-pagina die daartoe oproept. Dat is een aanzienlijk aantal op de in totaal 300.000 inwoners van IJsland.

De regering liet eerder weten dat IJsland 50 vluchtelingen wil opnemen. Dat aantal vinden veel inwoners te laag. Met de Facebook-actie willen ze laten zien dat het publiek openstaat voor meer vluchtelingen. De oproep werd zondag gelanceerd door de IJslandse schrijfster en professor Bryndis Bjorgvinsdottir.

Raad

Premier Sigmund David Gunnlaugsson toont zich niet ongevoelig voor de oproep. Hij wil dat er een speciale raad komt die in kaart brengt hoeveel vluchtelingen het eiland kan opnemen, maar aantallen kan hij nog niet noemen, zegt hij tegen de IJslandse publieke omroep.

Op de Facebook-pagina tonen veel mensen empathie met de vluchtelingen. "Ik zal je leren om Engels en IJslands te praten en IJslandse truien te breien", schrijft een vrouw. Een andere vrouw stelt twee leegstaande slaapkamers beschikbaar in haar huis. "Een van de kamers is groot, de andere wat kleiner. Ik bied de kamers aan en koop natuurlijk bedden."

Vreedzaam

Het eiland heeft de afgelopen vijf jaar 39 vluchtelingen opgevangen, onder wie 13 uit Syrië. IJsland geldt volgens het World Economic Forum als het meest vreedzame land ter wereld. Syrië staat in die lijst helemaal onderaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl