Algemeen directeur Eric Gudde en technisch directeur Martin van Geel ANP

Moet Feyenoord dit seizoen voor het eerst sinds 1999 landskampioen worden? Martin van Geel laat zich daar niet over uit. De technisch directeur van Feyenoord erkent dat de doelstelling van vorig seizoen te ambitieus is geweest. Van Geel wil niet opnieuw dezelfde fout maken.

De 54-jarige Brabander heeft daarom in overleg met de technische staf de doelstelling voor dit seizoen naar beneden bijgesteld. Het doel: directe plaatsing voor Europees voetbal.

"We bekijken het per seizoen. We nemen de ervaringen van het vorige seizoen mee. En we zijn achteraf gezien zeker te ambitieus geweest. Als je 29 punten achter PSV eindigt, dan is dat niet gegaan zoals we hadden gehoopt. Aan het eind zijn we er doorheen gezakt, helaas."

Van Geel: Feyenoord stapt niet van eigen jeugd af

Spelers uit de eigen opleiding

Met de aankopen Marko Vejinovic, Eric Botteghin, Michiel Kramer, Dirk Kuijt, Eljero Elia en Jan-Arie van der Heijden heeft Feyenoord een evenwichtige selectie samengesteld. Maar wat gebeurt er nu met de eigen jeugd, waar Feyenoord de laatste jaren noodgedwongen op moest terugvallen?

"Wij stappen niet van de jeugd af, we geven ze absoluut de kans. Vijftig procent van de eerste selectie bestaat nog altijd uit spelers van de eigen opleiding", benadrukt Van Geel.

Boëtius, Manu en Achahbar

Toch nam Feyenoord deze zomer afscheid van Jean-Paul Boëtius en Elvis Manu. En Anass Achahbar, die vorig seizoen in de thuiswedstrijd tegen PSV belangrijk was met twee mooie doelpunten, is naar de tribune verwezen.

"Boëtius en Manu wilden de concurrentie niet aan of ze hadden het vertrouwen niet dat ze de concurrentie gingen winnen. Ze moesten niet weg. En over Anass; je wilt de posities dubbelbezet hebben. Straks komen er blessures en schorsingen. Anass heeft geduld en hij weet dat hij nog belangrijk kan zijn."

17, 18, 19 basisspelers

De vraag is of met name de ervaren spelers kunnen leven met de concurrentiestrijd. Want is de selectie niet te groot? 

"Ik ben totaal niet bang voor teleurgestelde spelers. Voor niemand is een basisplaats gegarandeerd. Iedereen moet er keihard voor gaan. Ik denk dat we wel 17, 18 of 19 basisspelers hebben, dus de technische staf kan variëren met de opstelling. Dat is alleen maar beter voor de club."

STER reclame