Wilders deed zijn uitspraken op de verkiezingsavond in 2014
NOS Nieuws

'Minder Marokkanen-proces' Wilders pas volgend jaar

Het proces tegen PVV-leider Geert Wilders voor zijn leuze over 'minder Marokkanen' begint op zijn vroegst pas in 2016. Een precieze datum is nog niet bekend, zegt een woordvoerder van de rechtbank in Den Haag.

Volgens de rechtbank is er geen sprake van vertraging, maar is dit een bijzondere zaak en is er veel tijd nodig om alle voorbereidende onderzoeken af te ronden. In oktober komt er eerst nog een regiezitting.

In mei was er ook al zo'n regiezitting. Toen vroeg het Openbaar Ministerie de advocaat van Wilders al om tempo te maken met het indienen van alle onderzoekswensen.

Aanzet tot discriminatie

Wilders deed de uitspraken in maart 2014, op de bijeenkomst van zijn partij PVV op de avond van de gemeenteraadsverkiezingen. "Willen jullie meer of minder Marokkanen in jullie stad en in Nederland?", vroeg Wilders het publiek. Het antwoord van de zaal luidde "Minder, minder, minder!", nadat Wilders eerst soortgelijke vragen had gesteld over Europa en de PvdA.

In december van dat jaar besloot het OM om Wilders te vervolgen voor het beledigen van een groep mensen op grond van ras en aanzetten tot discriminatie en haat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl