Urgenda wil dat de CO2-uitstoot sneller wordt verminderd, zoals hier bij IJmuiden
NOS Nieuws

Begrip in Kamer voor beroep kabinet tegen klimaatvonnis

De meerderheid van de Tweede Kamer steunt het besluit van het kabinet om in beroep te gaan tegen het rechterlijk vonnis over de CO2-uitstoot. Maar de fracties verschillen sterk in hun bewoordingen en ook de coalitiepartijen zitten niet op één lijn.

Regeringspartij VVD, die sterk op het beroep had aangedrongen, vond de rechterlijke uitspraak 'raar' en is daarom blij met de stap van het kabinet.

"Als de rechter op de stoel van politici gaat zitten, kunnen we de Tweede Kamer net zo goed opdoeken en voortaan alles aan de rechter vragen", zegt Kamerlid Dijkstra. Hij vindt dat het klimaatbeleid altijd in internationaal perspectief moet worden gezien.

Dubbelbesluit

Voor coalitiepartner PvdA was het beroep niet nodig geweest, maar de partij kan er wel mee leven. Woordvoerder Vos spreekt van een dubbelbesluit. Hij benadrukt dat het kabinet gehoor geeft aan de uitspraak, maar die toch voorlegt aan een hogere rechter.

"Het is de eerste keer dat een rechter zich op deze manier mengt in het klimaatbeleid en het is belangrijk dat je dan zorgvuldig kijkt hoe dat in ons rechtsbestel past." Vos erkent dat vooral de VVD op de stap van het kabinet heeft aangedrongen.

Begrip voor beroep kabinet tegen klimaatvonnis

Ontluisterend

Oppositiepartij GroenLinks vindt het besluit van het kabinet ontluisterend. Volgens partijleider Klaver neemt het kabinet geen extra maatregelen en denkt het het klimaatprobleem op te lossen met meer onderzoek.

Kamerlid Van Veldhoven van D66 noemt het "jammer dat VVD en PvdA een uitspraak van de rechter nodig hebben om aan de slag te gaan met het klimaatbeleid". D66 kan zich wel voorstellen dat er duidelijkheid nodig is over de rol van de rechter.

Volgens de ChristenUnie zijn de maatregelen die het kabinet nu neemt volstrekt onvoldoende. Volgens woordvoerder Dik-Faber is het een typisch voorbeeld van een compromis, maar trekt de VVD aan het langste eind.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl