NOS Nieuws

Kamp: geen veiling radiofrequenties

Minister Kamp verlengt de huidige frequenties voor commerciële radiostations met vijf jaar. Dat schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer.

Hij komt met zijn besluit tegemoet aan een uitdrukkelijke wens van de Tweede Kamer. Die was tegen het plan om de frequenties in 2017 voor een periode van tien jaar te veilen.

Het veilplan ging niet alleen over radiofrequenties, maar ook over vergunningen voor digitale radio. Kamerleden waren bang dat de ontwikkeling van digitale radio zou worden tegengehouden als bedrijven zich zouden moeten concentreren op de veiling.

Uitzondering

De vergunningen voor commerciële radio-omroepen die op AM, FM en DAB+ uitzenden zouden eigenlijk op 31 augustus 2017 verlopen. Door het besluit van Kamp kunnen ze nu worden verlengd tot 31 augustus 2022. De minister moet de tarieven voor de verlengde vergunning nog vaststellen. Hij verwacht dat hij er met de huidige zendgemachtigden uitkomt.

Kamp schrijft dat de wet "als voorkeursinstrument een veiling voorschrijft" voor vergunningen die bijna verlopen, maar dat er een uitzondering kan worden gemaakt als dat bijdraagt aan de ontwikkeling van digitale radio.

Hij wil de komende tijd met commerciële radiostations om de tafel om "een robuust digitaliseringsplan te maken".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl