Het logo van de Olympische Spelen van 2020 is door het organiserend comité in Tokio teruggetrokken. De Japanse ontwerper van het logo voor de Olympische Spelen in Tokio, de Japanner Kenjiro Sano, wordt door een Belgische ontwerper van plagiaat beschuldigd.

Volgens het organisatiecomité zijn er te veel twijfels en geruchten rondom het logo om het nog te kunnen gebruiken. Al enkele weken is er controverse rondom het logo, dat geïnspireerd zou zijn door verschillende al bestaande afbeeldingen. 

Beschuldigingen en geruchten

De Belgische ontwerper Olivier Debie uitte eind juli voor het eerst plagiaatbeschuldigingen, omdat hij vindt dat het logo te veel lijkt op het logo dat hij ontwierp voor het Theater van Luik.

Olivier Debie vindt dat het logo van de Olympische Spelen te veel lijkt op het logo dat hij ontwierp voor het Theater van Luik AFP

De afgelopen weken kwamen er al meer geruchten naar buiten dat de Japanse ontwerper gebruikmaakte van foto's die niet van hem waren. Zo werd bij de presentatie van het olympisch logo een foto gebruikt waarvoor de ontwerper geen toestemming had.

Excuses voor Japan

Tot nu toe waren de organisatoren niet van plan om het logo terug te trekken en bleven ze Sano steunen, maar het organisatiecomité in Tokio besloot vandaag om alsnog af te zien van het beeldmerk.

"Ik bied mijn excuses aan aan Japan, het IOC en onze sponsors voor deze situatie", vertelde comitévoorzitter Toshiro Muto. "Om dit probleem op te lossen, hebben we besloten om een nieuw logo te ontwerpen."

Ophef over stadion

Eerder paste de organisatie de plannen voor een nieuw stadion al aan, naar aanleiding van ophef op de gigantische kosten van twee miljard euro. De kosten voor het stadion waren geraamd op een miljard euro, maar de architect leverde een ontwerp in waarvan de prijs twee keer hoger lag.

STER reclame