NOS Nieuws

Buma bepleit safe havens in Syrië

De chaos in Syrië moet worden aangepakt. Alleen op die manier kan er een einde komen aan de vluchtelingenproblematiek in Europa, zegt CDA-leider Buma in een interview met NU.nl. De vluchtelingenstroom moet volgens hem bij de bron worden aangepakt.

Buma wil dat er in het Midden-Oosten safe havens, 'veilige havens', komen waar de vluchtelingen terechtkunnen. "Dat zijn plekken waar mensen veilig kunnen leven, zodat ze daar kunnen worden opgevangen als vluchteling en niet in handen vallen van nietsontziende mensensmokkelaars om vervolgens de gevaarlijke overtocht te maken."

Militaire inzet

Die vluchthavens moeten volgens Buma komen in Syrië, en misschien ook in Irak en Libië. Hij sluit niet uit dat er Nederlandse militairen moeten worden ingezet om te zorgen dat die havens echt veilig zijn.

"Als dat betekent dat we militairen op de grond moeten uitzenden, moet je daartoe bereid zijn", zegt Buma. "Of we daar de capaciteit voor hebben is echt een tweede vraag. Principieel uitsluiten of er maar niet over praten zoals nu gebeurt, kan niet."

Buma: veilige gebieden creeeren

Buma zegt ook weer dat hij wil dat Nederland naast Irak ook in Syrië gaat strijden tegen IS. "Wat ik nog steeds moeilijk te verkroppen vind, is dat Nederland bombarderen uit de lucht op Syrië aan anderen overlaat", zegt Buma. "Ik ga er niet zomaar in mee dat de huidige politieke situatie in Syrië een reden is om daar niet mee te doen."

Tijdelijke opvang

Buma vindt verder dat Nederland zich hard moet maken om het VN-vluchtelingenverdrag aan te passen. Door het verdrag, uit 1951, leidt opvang al snel tot een permanent verblijf.

Buma herhaalde dat hij wil dat de opvang zich juist richt op een tijdelijk verblijf. "In ons huidige asielbeleid betekent opvang al heel snel permanent verblijf. Bij een klein aantal kan dat, maar we kunnen niet tegen al die vluchtelingen zeggen dat zij hier voor altijd kunnen blijven."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl