NOS Nieuws

Bommelerwaarder 'doodsbenauwd' dat dijk gaat schuiven

  • Pauline Broekema

    Verslaggever

  • Pauline Broekema

    Verslaggever

Door verslaggever Pauline Broekema

Het bleef maar regenen. Martien den Dekker deed vannacht geen oog dicht. "Ik was doodsbenauwd dat die dijk weer zou gaan schuiven." En dat gebeurde.

Den Dekker woont in Aalst, onder aan de Maasdijk in de Bommelerwaard, in een prachtig gerestaureerd boerderijtje met rieten dak en luiken. Maar de dijk bedreigt het huis. Door de regen is hij gaan schuiven en dreigde het huis te bedelven.

"Het is al twee keer eerder gebeurd", zegt Den Dekker. De dijk is over een afstand van 15 meter zwak en de regen maakt hem nog zwakker. "Die dijk is gebouwd op paard en wagen. Niet op vrachtwagens die hier met 50 ton lading langskomen."

  • Pauline Broekema / NOS
    Bewoner Martien den Dekker
  • Pauline Broekema / NOS
    De boerderij staat tegen de flank van de dijk aan
  • Pauline Broekema / NOS
    Het waterschap is druk bezig de Bommelerwaard leeg te pompen
  • Pauline Broekema / NOS

Zeil en zandzakken

Het waterschap heeft vanmiddag tegen de flank van de dijk een enorm stuk plastic zeil gespannen. Zandzakken houden het op zijn plaats.

De tuin van Den Dekker staat blank, verderop draait het gemaal op volle toeren. Er is een noodpomp bijgezet om het water uit de Bommelerwaard op de Maas te lozen.

"Die raakt wel weer droog", zegt Den Dekker. "Maar hoe het verder met die dijk moet, ik weet het niet." De gemeente en het waterschap steggelen daar volgens hem al jaren over. Mismoedig loopt hij door zijn verdronken tuin het bedreigde huis in.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl