Pauline Broekema / NOS
NOS Nieuws

Noodweer trekt over Nederland

Noodweer trekt vanuit het zuidwesten over het land. Dat gaat gepaard met onweer, hagel, zware windstoten en heel veel regen in korte tijd. Het KNMI heeft Noord-Brabant, Limburg en Gelderland gewaarschuwd voor extreem weer.

De waarschuwing geldt tot 21.00 uur. Daarna houdt het geleidelijk op met onweren en verdwijnen de buien naar het noordoosten.

Het slechte weer kan gevaarlijke situaties opleveren op de weg. Plaatselijk kan in korte tijd zeer veel water op de wegen terechtkomen, waardoor er gevaar ontstaat voor aquaplaning. Volgens de ANWB zijn de files veel langer dan normaal.

Foppe Gall / NOS Ooggetuige
Ook bij Drachten viel vanmiddag veel regen

In Oss bleven veel slagbomen na blikseminslag dicht. Er reden minder treinen.

Riolen

De riolen en sloten in de Bommelerwaard, bij Zaltbommel, hebben het water dat de afgelopen nacht viel nog niet afgevoerd. Dijkgraaf Bleeker zei in het NOS Radio 1 Journaal dat er 20 millimeter regen was voorspeld, maar dat er op sommige plaatsen 80 tot 100 millimeter is gevallen. "Daar zijn we met z'n allen niet op berekend in dit land".

Normaal gesproken kost het twee dagen om een dergelijke hoeveelheid water in de rivieren te pompen. "Die tijd wordt ons nu niet gegund", zegt Bleeker. "Dus wij hopen dat het aantal millimeters dat nu gaat vallen meevalt."

De gemeente Zaltbommel roept de inwoners op voorzorgsmaatregelen te nemen. Als een straat blank komt te staan, moeten bewoners het deksel op het toilet doen en er iets zwaars op leggen. Ook krijgen ze de tip om dan zandzakken voor de deur te leggen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl