EPA
NOS Nieuws

Merkel waarschuwt: Schengen-verdrag staat op het spel

Bondskanselier Merkel heeft op haar jaarlijkse persconferentie in Berlijn gewaarschuwd dat ook andere landen meer vluchtelingen moeten opnemen. Als dat niet gebeurt, ziet Duitsland zich genoodzaakt om het Schengen-verdrag, over het vrije verkeer van personen binnen de EU, ter discussie te stellen, waarschuwde ze.

Duitsland vangt momenteel 40 procent van alle vluchtelingen op. "Als het niet lukt om een eerlijke verdeling te maken, moeten we over de toekomst van Schengen praten."

Merkel zei ook dat in Duitsland nu flexibiliteit nodig is om de vluchtelingenstroom aan te pakken. "Duitse gründlichkeit is super, maar nu is flexibiliteit nodig!"

De enorme stroom vluchtelingen naar de EU kan niet in maanden worden opgelost, zei Merkel tegen de internationale pers. Maar Duitsland stelt volgens haar alles in het werk om een steentje bij te dragen.

Regels versoepeld

Merkel kondigde aan dat nog deze maand het besluit zal vallen om meer aanmeldcentra op te zetten. Ook zullen de regels worden versoepeld om sneller te kunnen bepalen of een asielzoeker asiel krijgt. Zoals de minister van Binnenlandse Zaken, Thomas de Maizière, al eerder had aangekondigd moeten bouwwetten en milieubeschermingswetten mogelijk wijken.

Ook wordt gewerkt aan een betere integratie van migranten in de Duitse samenleving. Er moet bijvoorbeeld meer gedaan worden om jonge vluchtelingen onderwijs te geven, zei Merkel. En ze wil een inventarisatie van het aantal banen dat ingevuld zou kunnen worden door vluchtelingen die asiel hebben gekregen.

Europese Unie

Ze benadrukte in Berlijn dat naleving van de individuele burgerrechten een van de fundamenten is van de EU. "Als we daaraan tornen blijft er niets over van dat fundament."

Ze verwees verder naar het overleg over een verdeling van de vluchtelingen over de EU. "Italië en Griekenland moeten door alle lidstaten geholpen worden. En diplomatiek overleg in het Midden-Oosten, vooral Syrië, moet ervoor zorgen dat er een eind komt aan de vluchtelingenstroom", zei de bondskanselier.

Geweld van rechts

Het recente rechtse geweld tegen asielzoekers heeft Merkel aangegrepen. "We moeten grenzen stellen, je kan er op geen enkel moment begrip voor hebben." Ze herhaalde haar woorden die ze in haar nieuwjaarstoespraak ook over de anti-islambeweging Pegida sprak: "Volg de mensen die demonstreren niet, want ze hebben haat en kou in hun hart. Houd afstand."

Merkel is ervan overtuigd dat Duitsland erin zal slagen om het vluchtelingenprobleem aan te pakken. "Duitsland is een sterk land, we hebben al zoveel bereikt, dus dit lukt ons ook. De wereld ziet Duitsland als land van hoop en kansen en dat was niet altijd zo."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl