EPA
NOS Sport

Sedoc: ik verwacht een Dafne-effect in Nederland

Met een gouden, een zilveren en een bronzen medaille heeft de Nederlandse afvaardiging bij de WK atletiek in Peking naar behoren gepresteerd. Dat is het oordeel van atleet en NOS-analyticus Gregory Sedoc, die als gevolg van de successen een zonnige toekomst voor de vaderlandse atletiek ziet.

De beelden van de juichende Sedoc bij de NOS verspreidden zich als een lopend vuurtje over Twitter en Facebook. Luidkeels en met drukke gebaren schreeuwde hij Schippers naar de gouden medaille op de 200 meter.

"Ik ben extra blij voor haar, omdat ik weet hoe zij is. Ze is supergepassioneerd, heel ontspannen en blijft altijd normaal", zei Sedoc. "Ik ben ook absoluut niet bang dat zij nu gaat zweven. De atletenmanager en haar coach schermen de aandacht van buitenaf ook goed af."

Sedoc uit z'n dak bij wereldtitel Schippers

Dafne-effect

Sedoc denkt dat de prestaties van Schippers iets teweeg kunnen brengen in Nederland. "Ik verwacht wel een Dafne-effect nu. Zeker met het oog op de EK in eigen land volgend jaar. Dat er in plaats van 10.000 mensen nu 20.000 mensen op de tribune zullen zitten", aldus Sedoc.

"Datzelfde zie je ook bij Usain Bolt. Bij Diamond League-wedstrijden waar hij niet loopt zie je in plaats van 70.000 mensen maar 30.000 mensen op de wedstrijd afkomen. Aan de Atletiekunie de taak om in te spelen op de kansen die deze prestaties van Schippers bieden."

De atletenmanager en haar coach schermen de aandacht van buitenaf ook goed af.

Gregory Sedoc
ANP
De gouden medaille voor Dafne Schippers

Kiezen

Het wordt een drukke atletiekzomer in 2016, met zowel de EK in Amsterdam (6 tot en met 10 juli) als de Olympische Spelen (5 tot en met 21 augustus) op de kalender. Sedoc denkt dat Schippers slim met haar krachten moet omgaan.

"Ze zal vermoedelijk moeten gaan kiezen. Want je moet zoveel doen om zo’n race heen: inlopen, lopen, pers, fysio, vervoer naar het hotel. Allerlei zaken die de buitenwereld niet ziet. Dat kan behoorlijk zwaar zijn."

Volgens Sedoc zijn de afgelopen WK in China nog maar het begin van het succes. "Ik verwacht dat het volgend jaar echt een Nederlands feestje kan worden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl