NOS Nieuws Buitenland Cultuur & Media

Horror-regisseur Wes Craven overleden

Wes Craven overleden

De Amerikaanse filmregisseur Wes Craven is overleden op 76-jarige leeftijd. Hij was gespecialiseerd in het maken van horrorfilms.

Craven is onder meer bekend van de A Nightmare on Elm Street-reeks, waarin de seriemoordenaar Freddy Krueger centraal staat. Ook is hij de bedenker van de Scream-films.

Droom en werkelijkheid

Craven werkte in de jaren 70 als hoogleraar aan een universiteit in New York, toen hij besloot regisseur te worden. Hij kon namelijk meer geld verdienen met het maken van pornofilms. Na twee jaar maakte hij de overstap naar speelfilms. Zijn regiedebuut is The Last House on the Left.

Het grote succes kwam pas in 1984, toen A Nightmare on Elm Street verscheen. In die film speelde Craven met het verschil tussen droom en werkelijkheid, een thema dat vaker terugkwam in latere films. 

Scream

A Nightmare on Elm Street kreeg acht vervolgen, maar die zijn niet allemaal door Craven gemaakt. Het werd een van de succesvolste horror-reeksen ooit.

In 1996 bracht Craven de komische horror-film Scream uit. De film was een kaskraker. Hij blies het horrorgenre, dat in de jaren 90 was ingedut, nieuw leven in. Er volgden nog drie andere Scream-films.

Later maakte hij nog films als The Hills Have Eyes, Don't Look Down en Red Eye.

Broze gezondheid

Craven was al langere tijd ziek. Hij leed aan een hersentumor.

Ondanks zijn broze gezondheid bleef hij aan het werk. Zo werkte hij mee aan een aantal tv-programma's en produceerde hij een film: The Girl in the Photographs. Die gaat volgende maand in première.

STER reclame