NOS Wielrennen

Imponerende Dumoulin: wist niet dat ik hiertoe in staat was

Dumoulin: dit had ik nooit verwacht

"Ongelooflijk verrast" was Tom Dumoulin nadat hij in de negende rit in de Ronde van Spanje alle aanwezige toppers had geklopt en en passant de Colombiaan Esteban Chaves uit de rode leiderstrui had gereden. "Ik wist dat ik in de vorm van mijn leven steek. Maar ik had nooit verwacht dat het bij zo'n steile klim als vandaag zou lukken."

Wel had Dumoulin vooraf een plan gemaakt voor de steile slotklim. "Bijblijven op het steile en aanvallen op de vlakkere stukken."

Dat plan slaagde, al had hij wel drie uitvalspogingen nodig om een gat te slaan. In de slotfase werd hij zelfs nog voorbijgestoken door Chris Froome en Joaquim Rodriguez, maar met een ultieme krachtsinspanning wist Dumoulin die twee vervolgens weer te achterhalen en aansluitend naar de ritzege te sprinten.

"Dat ik hiertoe in staat was, had ik nooit kunnen denken", vertelt Dumoulin in NOS Langs de Lijn. "Ik vind dat zelfs nu nog moeilijk te geloven."

Dumoulin heeft rode trui weer om de schouders

"Geloofde er niet echt in"

Nog maar acht weken geleden moest Dumoulin de Tour de France verlaten na een zware val in de etappe naar Hoei. Hij liep daarbij een breuk in zijn schouder op. Tijdens zijn herstel kreeg hij steun van het thuisfront. In de Vuelta haalt Dumoulin motivatie uit zijn teamgenoten.

"Ik moet de ploeg bedanken, want ik geloofde er echt niet in. Gisteren had ik een erg slechte dag, maar ze bleven voor me vechten. Ze zeiden: probeer het gewoon en zie maar hoe het gaat. Dat deed ik en dat pakte best goed uit."

"Eindzege? Woensdag weten we meer"

Na vandaag staat Dumoulin riant aan de leiding in het klassement; eerste achtervolger Joaquim Rodriguez staat op 57 seconden. Denkt hij stiekem wel eens aan de eindzege?

Dumoulin: "Dat is voor mij ook koffiedik kijken. We hebben morgen een rit waarin ik de trui niet verwacht kwijt te raken. Dan hebben we dinsdag een rustdag en woensdag de zwaarste rit van de Vuelta. Als ik die goed doorkom, dan is er van alles mogelijk."

Froome: petje af voor Dumoulin

Chris Froome werd op de meet geklopt door Dumoulin, maar had na afloop mooie woorden voor de 23-jarige renner uit Maastricht.

"Ik ben zwaar teleurgesteld", stelt de tweevoudig Tourwinnaar op de website van zijn ploeg. "Ik dacht heel even dat ik de ritwinst binnen had. Maar Dumoulin heeft een geweldige vorm getoond in deze Ronde. Petje af voor hem. Hij is een jonge renner met een prachtige toekomst voor zich."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl