Tom Dumoulin geeft Chris Froome het nakijken
NOS Wielrennen

Dumoulin klopt Froome en is opnieuw leider in Vuelta

Tom Dumoulin heeft op prachtige wijze de negende etappe in de Ronde van Spanje op zijn naam geschreven. De Limburger is bovendien de nieuwe leider in de Vuelta.

De renner van Giant-Alpecin viel op de steile slotklim Alto de Puig (vier kilometer, met pieken van 19%) van de negende etappe tot drie keer toe aan, werd net voor de streep achterhaald door Joaquim Rodriguez en Chris Froome, maar passeerde ze allebei weer op zijn beurt net voor de finishlijn.

Tjallingii en Van Poppel in kopgroep

De etappe van 168,3 kilometer van Torreviejo naar Cumbre del Sol werd gekleurd door een kopgroep van veertien met daarin onder anderen Geraint Thomas en de Nederlanders Maarten Tjallingii en Boy van Poppel. Na de eerste beklimming van de Alto de Puig - van de minder steile kant - kon Tjallingii met horten en stoten bijblijven, maar dat gold niet voor Van Poppel.

Op ruim veertien kilometer van de aankomst sprong Tjallingii weg uit de kopgroep, maar hij moest dat even later bekopen en zakte terug in het peloton. Dat peloton, met de mannen van Joaquim Rodriguez en Fabio Aru aan kop, volgde echter op minder dan een minuut en dus leek de vlucht gedoemd te mislukken.

Dumoulin imponeert

Aan de voet van de klim werden de koplopers weer ingerekend, waarop de favorieten meteen de lont in het kruitvat staken. Rodetruidrager Esteban Chaves wist de eerste aanvallen van onder anderen Nairo Quintana en Alejandro Valverde te weerstaan, maar toen Tom Dumoulin op de vlakkere stukken op de pedalen ging staan, moest de Colombiaan een gaatje laten.

Bij de eerste twee demarrages wist Chaves nog aan te sluiten, maar bij de derde versnelling van Dumoulin was het gedaan. Chaves verloor uiteindelijk 59 seconden.

Voor Chris Froome gold het tegenovergestelde. De Tourwinnaar moest passen in de eerste kilometers, maar kwam in de laatste kilometer zelfs voorbij Dumoulin. Die toonde echter veerkracht en sprintte in de laatste meters naar de ritzege én de rode leiderstrui.

  • NOS
    De uitslag van de negende etappe in de Ronde van Spanje
  • NOS
    Het algemeen klassement van de Ronde van Spanje na de negende etappe

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl