Eiwitten mogelijk gezonder dan gedacht

Eiwitten bestaan uit aminozuren Wikimedia Commons

Het eten van eiwitrijk voedsel is mogelijk gezonder dan gedacht. Eiwitten helpen de bloeddruk te verlagen en de bloedvaten soepel te houden, zeggen onderzoekers van de University of East Anglia in de Engelse stad Norwich. Het positieve effect zou zelfs even groot zijn als dat van stoppen met roken of meer gaan bewegen, zeggen de onderzoekers.

Onder meer zuivel, vlees, vis, peulvruchten, broccoli en spinazie bevatten veel eiwitten. Het was al bekend dat die goed zijn voor onder meer de spieropbouw, de aanmaak van huidcellen en het tegengaan van overgewicht. 

Dat er ook zo'n positief effect is op hart en bloedvaten is nieuw. Ouder onderzoek is voorzichtiger en het het Voedingscentrum schrijft op zijn website: "Eiwit heeft voor zover bekend geen duidelijk effect op het risico op hart- en vaatziekten." Dat effect lijkt er dus toch te zijn, want een lage bloeddruk verkleint de kans op hartproblemen, zeggen de onderzoekers in Norwich.

Verrassend

Zij wilden eigenlijk weten welke eiwitten het gezondst zijn: dierlijke of plantaardige. Ze onderzochten daarvoor de gegevens van bijna 2000 vrouwen met een gezond gewicht. Ze richtten zich daarbij op zeven aminozuren, de bouwstenen van eiwitten. 

De gezondheidseffecten bleken verrassend groot te zijn. De vrouwen die de meeste aminozuren binnenkregen, hadden duidelijk een lagere bloeddruk en soepelere bloedvaten. Plantaardige eiwitten zijn vooral goed voor de bloeddruk. Dat effect is net zo groot als dat van minder zout eten, meer bewegen en minder alcohol drinken. Dierlijke eiwitten zijn vooral goed voor de bloedvaten, vergelijkbaar met het effect van stoppen met roken, blijkt uit de studie.