Politieagenten patrouilleren bij de Thalys in Brussel
NOS Nieuws

Extra controles in Europese treinen en stations

Europese landen gaan de identiteits- en bagagecontroles in treinen en op stations opvoeren na de verijdelde aanslag van vorige week in een Thalys. Ook komen er meer politiepatrouilles in internationale treinen.

Ministers uit tien Europese landen hebben dat vanmiddag in Parijs besloten op een spoedbijeenkomst. Namens Nederland was minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie aanwezig.

Inlichtingen

In veel landen worden ook nu al patrouilles in treinen uitgevoerd door internationale veiligheidsteams. Die teams worden versterkt en breder ingezet.

Verder gaan de landen bekijken of het mogelijk is om internationale treinkaartjes op naam te maken, zodat verdachte personen beter uit de trein kunnen worden geweerd. De Thalysschutter kocht vorige week een anoniem ticket voor de trein naar Parijs. Als het aan de ministers in Parijs ligt, is dat in de toekomst niet meer mogelijk.

Schengen

Ook spoorde de Franse minister Cazeneuve van Binnenlandse Zaken de inlichtingendiensten van Schengenlanden aan beter samen te werken, en meer informatie te delen over verdachte personen.

Met de aanscherping van de veiligheidsmaatregelen komt de uitvoering van het Schengenverdrag onder druk te staan, maar niet op losse schroeven. Volgens Van der Steur vallen de afspraken namelijk binnen het kader van het Schengenverdrag voor vrij reizen, waarbij 26 landen zijn aangesloten.

Overmeesterd

Vorige week stapte de Marokkaanse Syriëganger Ayoub El-Khazzani (25) zwaar bewapend op een internationale trein in Brussel-Zuid. Toen hij in Frankrijk in actie kwam, werd hij overmeesterd door enkele medepassagiers.

El-Khazzani is aangeklaagd voor poging tot moord met een terroristisch oogmerk.

Van der Steur: meer patrouilles in de trein

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl