Minister Asscher van Integratie vindt dat Zwarte Piet moet veranderen. Het kabinet gaat dit alleen niet opleggen. ANP

Asscher wil af van 'kwetsende' Zwarte Piet

time icon

Minister Asscher van Integratie pleit nadrukkelijk voor een verandering van de klassieke Zwarte Piet. De PvdA-minister heeft op zijn Facebook-pagina een uitgebreid artikel geplaatst, waarin hij zegt dat Zwarte Piet kwetsend is. 

"Achter Piet als symbool ligt een ongemakkelijke waarheid van vooroordelen en stil racisme", stelt Asscher. Hij heeft duidelijk begrip voor de voorstanders van een Kleuren Piet of een Roetveeg Piet. De afgelopen jaren heeft de minister veel gesprekken gevoerd en daardoor is hij nu overtuigd geraakt "dat het anders kan".  

Genante discussie

In Nederland vindt 90 procent dat Piet zwart moet blijven. "Toen ik voor het eerst over de Piet-discussie hoorde, in de Amsterdamse gemeenteraad, hoorde ik bij de 90 procent", schrijft Asscher. "Genante discussie, graag over naar serieuze problemen. Ik denk er nu anders over, dankzij veel gesprekken, dankzij het debat."

De minister vindt overigens niet dat de overheid een verandering moet opleggen. Hij sluit zich wat dat betreft aan bij de mening van premier Rutte en de rest van het kabinet. Rutte vindt dat Zwarte Piet geen staatsaangelegenheid is, zo zei hij gisteren naar aanleiding van een rapport van de Verenigde Naties (VN).

De VN vindt dat de Nederlandse regering ervoor moet zorgen dat het uiterlijk van Zwarte Piet verandert. Asscher op Facebook: "Nee, ik vind niet dat de overheid dat moet opleggen. Wel zou het fijn zijn als het debat hierover zonder schelden of dreigen gevoerd kan worden. Daar wil ik graag aan bijdragen."

STER Reclame