NOS Sport

Wereldrecord tienkamper Eaton, Braun twaalfde

  • AFP
    Tienkamper Ashton Eaton verbetert in Peking het wereldrecord
  • AFP
    Ashton Eaton verbetert het wereldrecord

Ashton Eaton is de alleskunner in de atletiekwereld. De Amerikaan veroverde in Peking opnieuw de wereldtitel op de tienkamp. Hij verbeterde zijn eigen wereldrecord met zes punten en bracht het op 9.045 punten.

Eaton moest op de afsluitende 1.500 meter een tijd van 4.18,25 lopen om onder zijn wereldrecord te duiken. Dat lukte hem net met 4.17,52. Hij verdiende er een bonus van 100.000 dollar mee.

De regerend olympisch kampioen bleef de Canadees Damian Warner (tweede met 8.695 punten) ruim voor. De Duitser Rico Freimuth veroverde brons met 8.561 punten.

Allrounder onder de allrounders

Eaton is op de tienkamp dé allrounder onder de allrounders. "Hij is zoveel beter dan de rest", zegt de Nederlandse debutant Pieter Braun, die hem op 1.500 meter aan de kant van de baan stond aan te moedigen. "Hij is nog tot veel meer in staat."

Eaton kon het bijna niet geloven dat hij in Peking zijn eigen wereldrecord had verbeterd. "Ik had dit niet voor mogelijk gehouden. Fantastisch." Vooral de 400 meter op vrijdag maakte grote indruk. Die liep de olympisch kampioen in 45,00, ongekend snel voor een tienkamper. "Ik wist niet dat ik zo snel kan lopen." De favoriet voor de olympische titel in Rio de Janeiro heeft geen moeite om nieuwe doelen te vinden. "Dat is nu 9046 punten."

Ashton Eaton is trots op zijn wereldrecord

Debutant Pieter Braun eindigde met 8.114 punten (net geen persoonlijk record) op de twaalfde plaats. Eelco Sintnicolaas besloot na de eerste dag door een blessure niet meer in actie te komen.

Braun was tevreden over zijn twaalfde plaats. "Dat was vooraf mijn doel. Ik heb dit seizoen een enorme stap gemaakt. Dit is de derde keer voor mij in de 8100 punten. Ik ben tevreden", zei de Nederlander, die de wedstrijd over twee lange dagen heel zwaar vond. "Op een WK is er een middagpauze, waardoor het evenement lang duurt. Bij andere evenementen is dat niet zo. Ik heb hier veel geleerd."

Pieter Braun over zijn tienkamp op de WK

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl