NOS Nieuws

Bush bezoekt New Orleans 10 jaar na Katrina-debacle

Oud-president Bush: 'de stad is herrezen'

George W. Bush heeft een bezoek gebracht aan New Orleans, 10 jaar na de verwoestingen door orkaan Katrina. De gebrekkige hulpverlening na de ramp werd hem destijds persoonlijk aangerekend.

De Amerikaanse oud-president bracht een bezoek aan een van de oudste scholen van de stad, de Warren Easton Charter High School. Het gebouw raakte zwaar beschadigd, maar de school kon na een jaar een doorstart maken, mede dankzij geld van de stichting van Bush' vrouw Laura.

"We vieren de heropleving van de scholen van New Orleans. We eren de veerkracht van deze prachtige Amerikaanse stad, waarvan de dijken bezweken maar de mensen niet."

'Goed werk, Brownie'

Er vielen 1800 doden door Katrina, een miljoen mensen sloegen op de vlucht en 80 procent van New Orleans kwam onder water te staan. Bush kwam zwaar onder vuur te liggen omdat hij in eerste instantie laconiek leek te reageren op de situatie.

Bush werd beticht van onverschilligheid nadat hij was gefotografeerd terwijl hij met Air Force One over het rampgebied vloog. Ook nam men het hem kwalijk dat hij een complimentje gaf aan rampencoördinator Michael Brown ("Goed werk, Brownie") terwijl er nog mensen vastzaten op daken.

Het vertrouwen in Bush kelderde en kwam nooit meer op het oude niveau.

Bush vloog zonder te stoppen over het rampgebied

Bush bezocht de school met burgemeester Landrieu en Kathleen Blanco, destijds gouverneur van de staat. Na het bezoek reisde hij door naar Gulfport in Mississippi, waar hij een eerbetoon aan de reddingswerkers van destijds bijwoonde met oud-gouverneur Barbour.

Zelfde schuitje

President Obama bezocht gisteren al New Orleans. Hij ging in hemdsmouwen naar de wijk Treme, die zwaar werd getroffen door de natuurramp.

Ook Obama wilde het vooral hebben over de wederopbouw na Katrina, waar ruim 140 miljard dollar mee gemoeid was.

"Het gaat de juiste kant op in deze stad", zei Obama. "Jullie herinneren het hele land eraan dat ondanks al onze verschillen, we allemaal in hetzelfde schuitje zitten."

Rassenverschillen

Obama had echter ook oog voor de kritiek dat 10 jaar na dato nog veel mensen dagelijks met de gevolgen van de ramp te maken hebben. Hij ging daarbij expliciet in op de grote verschillen die bestaan tussen rassen in de stad.

"Ons werk is nog niet klaar als 40 procent van de kinderen in armoede leeft. Ons werk is nog niet klaar als een gemiddeld zwart gezin de helft verdient van wat een gemiddeld blank gezin verdient. Het werk is nog niet klaar."

Terugblik op Katrina: 'De storm die iedereen vreesde'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl