ANP
NOS Nieuws

Schade Maagdenhuis niet verhaald op bezetters

De schade van 668.000 euro die is veroorzaakt tijdens de bezetting van het Maagdenhuis, wordt niet verhaald op de daders. Dat schrijft minister Bussemaker van Onderwijs aan de Tweede Kamer.

De Universiteit van Amsterdam (UvA) wil de "constructieve sfeer" die inmiddels met studenten en andere betrokkenen is bereikt niet bederven met een onderzoek en een schadeclaim.

Bussemaker: "Ook de vele vreedzaam aanwezigen zouden moeten worden betrokken in een dergelijk onderzoek en dat zou volgens de UvA contrair zijn aan het proces waarin de academische gemeenschap op dit moment vrij in debat is over vernieuwingen."

Kans nihil

Daar komt bij dat de UvA de kans nihil acht dat de daders gevonden worden en vervolgens de schade gaan betalen. De verzekeringsmaatschappij waar de UvA een gevarenverzekering heeft lopen en die de schade heeft vergoed, denkt daar net zo over.

Een meerderheid in de Tweede Kamer van VVD, CDA, PVV en SGP wilde juist dat de bezetters voor de schade zouden opdraaien.

Studenten en anderen bezetten het gebouw dit voorjaar uit onvrede over de manier waarop de universiteit bestuurd wordt. Zij typeerden het beleid als 'rendementsdenken'. Ze eisten meer inspraak, minder bezuinigingen en meer vaste contracten voor werknemers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl