AFP
NOS Nieuws

3D-camera's moeten Syrische monumenten 'redden' van IS

Archeologen van de vooraanstaande universiteiten Harvard en Oxford gaan in het Midden-Oosten duizenden 3D-camera's uitdelen. De camera's moeten het erfgoed in de regio redden van terreurorganisatie Islamitische Staat.

Het is de bedoeling dat de inwoners van het gebied 3D-foto's nemen van historische gebouwen in landen als Syrië en Irak. De monumenten in die landen worden namelijk bedreigd door IS, dat afgelopen zondag al een oude tempel in de Syrische stad Palmyra vernielde.

Aan de hand van de foto's hopen de archeologen in de toekomst de gebouwen weer op te kunnen bouwen. "Het is een race tegen de klok", zegt een van de initiatiefnemers van het project, Roger Michel. "Maar digitale archeologie is volgens ons de beste optie om de monumenten te redden."

Identiteit en geschiedenis

De archeologen hebben voor het project goedkope 3D-camera's laten ontwikkelen die ook door onervaren fotografen makkelijk te gebruiken zijn. De foto's zullen automatisch worden verstuurd naar een online database van een van de universiteiten in Groot-Brittannië en de VS.

"Het verspreiden van de camera's wordt het grootste probleem", zegt Michel. "De mensen in de regio zijn vast wel bereid te helpen als ze eenmaal zo'n apparaat hebben. Het gaat immers om hun identiteit en geschiedenis."

Het team van archeologen wil volgend jaar zeker 5000 camera's hebben uitgedeeld en hoopt meer dan een miljoen foto's binnen te krijgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl