Animatie van de nazitrein PLTVP

De geheimzinnige nazitrein bestaat echt en bevindt zich in Polen. Daarvan is de Poolse staatssecretaris Zuchowski van Cultuur zo goed als zeker. Een man die zou hebben geholpen bij het verstoppen van de gepantserde trein heeft op zijn sterfbed onthuld waar die is.

Speciale radarbeelden lijken het verhaal van de man te bevestigen, zegt Zuchowski. Onder de grond is een gepantserde trein gevonden van 100 meter lang op een stuk spoor tussen Wroclaw en Walbrzych, bij de zuidwestelijke stad Walbrzych. 

Teruggegeven

Wat er in de trein zit is nog niet duidelijk. Zuchowski gaat ervan uit dat de trein legermaterieel bevat, maar mogelijk ook goud, kunstvoorwerpen en documenten. De inhoud van de trein wordt indien mogelijk teruggegeven aan de rechtmatige eigenaar(s). 

De mogelijke vondst trekt veel goudzoekers aan, maar de autoriteiten waarschuwen dat zoeken niet zonder risico is. Zuchowski heeft iedereen opgeroepen te stoppen met zoeken, omdat er mogelijk mijnen in de trein zitten.

Gangenstelsel

Volgens lokale geruchten zou een trein vol goud en juwelen aan het eind van de Tweede Wereldoorlog in een ondergronds gangenstelsel in Silezië verdwenen zijn. 

De Poolse autoriteiten kregen onlangs bericht van twee mannen die beweren te weten waar de trein is. Ze zouden bereid zijn de plaats aan te wijzen in ruil voor 10 procent van de waarde.

STER reclame