Tim de Wit / NOS
NOS Nieuws

Laatste piano waar Lennon voor zijn dood op speelde komt 'thuis'

 • Tim de Wit

  Correspondent Groot-Brittannië

 • Tim de Wit

  Correspondent Groot-Brittannië

Hij ziet er gehavend uit. Niet alle toetsen staan recht en het geluid is allesbehalve perfect. "Maar de emotionele waarde van deze piano is enorm", zegt directeur Martin King van de Beatles Story, het aan de beroemde band gewijde museum in Liverpool. "Dit is de piano waar John Lennon enkele uren voor hij in New York werd vermoord nog op speelde."

De piano is enkele jaren geleden gekocht door een Australiër, die er op een veiling honderdduizenden euro’s voor betaalde. Hij besloot hem uit te lenen aan het museum in Liverpool. "Lennon was geen perfecte pianist. Hij hield van het honky-tonkgeluid dat uit deze piano kwam", zegt King.

"Het is voor het eerst dat ik deze piano zie", zegt Julia Baird (68), de jongere zus van Lennon. Ze woont nog steeds in Liverpool. "Het is heel bijzonder te beseffen dat hij hier op speelde", zegt ze terwijl ze voorzichtig de toetsen bespeelt. "Al heb ik totaal geen muzikaal talent", zegt ze erbij.

 • Tim de Wit / NOS
  Julia Baird, zuster van John Lennon
 • Tim de Wit / NOS
 • Tim de Wit / NOS
  Koppen van de de Beatles in de Cavern Club
 • Tim de Wit / NOS
  Geregeld treden in de Cavern Club wannebe-Beatles op, de zuster van Lennon werkt er

Het instrument komt onder meer voor op het album Walls and Bridges, dat Lennon in 1974 uitbracht tijdens de periode dat hij in New York zat. Hij speelde er ook op samen met Elton John, Bob Dylan en Mick Jagger, zoals de foto’s rond de piano in het museum laten zien.

Het is overigens niet de beroemde piano waarop hij Imagine componeerde. "Die hebben we lang geleden ook in het museum gehad, maar die is op een veiling voor een kleine 2 miljoen euro gekocht door George Michael", zegt King.

Mongolië, een eiland in de Atlantische Oceaan? Overal zou ik John horen zingen.

Zuster van John Lennon over de tijd waarin zij niet 'de zus van' wilde zijn.

Baird had langdurig een haat-liefde verhouding met haar broer. Na zijn dood keerde ze zich af van alles wat met de Beatles te maken had en wilde het liefst vluchten naar een plek waar ze er niet mee geconfronteerd zou worden. "Maar waar moest ik heen verhuizen. Mongolië, een eiland in de Atlantische Oceaan? Overal zou ik John horen zingen."

Uiteindelijk besloot ze het feit dat ze de rest van haar leven 'de zus van' zou zijn juist te omarmen. Ze zet zich sinds enkele jaren in voor Beatles-promotie in Liverpool en is onder meer uitbater van the Cavern Club, de beroemde ondergrondse nachtclub waar de Beatles in 1961 ontdekt werden. "Ik wist: je kunt me wel uit Liverpool halen, maar je haalt Liverpool nooit uit mij."

Op 9 oktober zou John Lennon 75 zijn geworden. "Ik weet zeker dat hij nog steeds zou optreden als hij nog had geleefd", zegt zijn zus. "En hij zou nu ook weer in Liverpool wonen. Vlak voor zijn dood zei hij me: ‘Ik kom weer thuis’”.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl