NOS Nieuws

Instagram is niet meer (alleen) vierkant

Een flinke verandering op Instagram: het is vanaf nu niet meer verplicht om vierkante foto’s en video’s te plaatsen. Dat liet het bedrijf gisteren weten in een blogpost. Gebruikers kunnen nu naast een vierkante foto of video, ook liggende (landschap) en staande (portret) bestanden uploaden. Ze moeten wel de laatste versie (7.5) van de app geïnstalleerd hebben.

Met een nieuwe knop kun je bestanden in het originele formaat uploaden

Instagram is sinds de introductie in 2010 vooral bekend van de vierkante foto's en video's. Niet iedereen was daar blij mee. Veel mensen gebruikten andere apps om foto’s toch liggend of staand te kunnen plaatsen. Er werden dan balken boven en onder de foto of video gezet. Volgens Instagram is dat nu in 20 procent van alle foto’s en video’s het geval.

Instagram laat weten dat vierkante posts altijd een onderdeel van het sociale netwerk zullen zijn en blijven, maar dat het tijd is om ruimte te maken voor andere afmetingen: "Het visuele verhaal dat gebruikers willen vertellen, moet op de eerste plaats blijven staan."

Gebruikers reageren gemengd op de update. Veel mensen weten nog niet of ze er blij mee zijn. Ze denken dat Instagram nu rommeliger wordt: "Voorheen moesten mensen nog nadenken over een compositie. Hoe krijg ik alles in een vierkant? Nu gaat iedereen er alles opgooien, zonder dat ze erover nadenken."

Anderen zijn blij met de aanpassingen: “Ik hoef eindelijk niet meer mijn vrienden van een foto te snijden als we er met te veel mensen op staan."

NOS Kort plaatst vandaag op Instagram ook voor het eerst horizontale video's.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl