Het koffertje met de 'Prinsjesdagstukken', de begroting voor het volgende jaar ANP

Het kabinet is het eens over de begroting voor volgend jaar die op Prinsjesdag wordt gepresenteerd. Premier Rutte: "Het gaat beter met Nederland, er is nu eindelijk ruimte voor lastenverlichting."

Ook minister Dijsselbloem van Financiën is tevreden: "Onze planning was om het vandaag af te ronden zodat de stukken naar de drukkerij kunnen."

Een van de belangrijkste onderwerpen waar het kabinet het over eens is geworden is de koopkracht. Dijsselbloem: "We waren niet gelukkig met het koopkrachtbeeld. Nu is er sprake van reparatie in de goede richting."

Rutte: eindelijk ruimte voor lastenverlichting

Eerder leek het erop dat iedereen erop vooruit zou gaan, behalve uitkeringsgerechtigden en gepensioneerden. Die laatste groep zou 1,3 procent moeten inleveren. Dat is nu 'gerepareerd'. Volgens Dijsselbloem is dat haalbaar doordat het met de economie beter gaat dan verwacht.

Rutte: "Maar we verliezen de onzekerheden die ontwikkelingen in het buitenland met zich meebrengen niet uit het oog". Volgens hem is de koers van het kabinet "behoedzaam".

Het is de derde keer dat het kabinet Rutte II de 'Prinsjesdagstukken' voorbereidt. Prinsjesdag, de derde dinsdag in september, valt dit jaar op de vijftiende.

Kabinet heeft begroting voor 2016 rond

STER reclame