Valentina Lisitsa
NOS Nieuws

KLM boycot Oekraïense pianiste vanwege MH17

In de vliegtuigen van KLM is geen muziek meer te horen van de Oekraïense pianiste Valentina Lisitsa. Volgens klagende passagiers heeft ze in tweets sympathie betuigd met de aanslag op vlucht MH17. Lisitsa steunt de separatisten in Oekraïne.

Passagiers die tweets van haar over vlucht MH17 hadden gezien, trokken bij KLM aan de bel. De luchtvaartmaatschappij had muziek van de pianiste opgenomen in het 'inflight-programma'; passagiers kunnen met dat systeem onder meer naar zelfgekozen muziek luisteren en films kijken.

De KLM deed onderzoek naar aanleiding van de klachten van de passagiers, maar de maatschappij wil daarover verder niets kwijt. "Maar als passagiers klagen omdat ze iets als gevoelig of ongepast ervaren, ondernemen we actie", zegt een woordvoerster van KLM.

De tweets over vlucht MH17 zijn niet terug te vinden in het account van de pianiste. Ze twitterde veel, maar sinds begin deze maand is er geen tweet van haar meer verschenen. Het is niet duidelijk of Lisitsa geen bericht meer heeft geplaatst of haar tweets van de laatste weken heeft verwijderd.

Hit

De 41-jarige Valentina Lisitsa werd geboren in Rusland, maar emigreerde in 1991 naar de Verenigde Staten. Ze speelde met grote orkesten als het Rotterdams Philharmonisch en het Chicago Symphony Orchestra. Op YouTube is ze een hit; haar filmpjes zijn daar meer dan 95 miljoen keer bekeken en ze heeft bijna 200.000 abonnees.

In april gelastte het Canadese Toronto Symphony Orchestra nog een concert met Lisitsa af, omdat ze had gesuggereerd dat etnische Russen in Oekraïne in de gaskamer belanden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl