Dafne Schippers behoort tot de favorieten voor de wereldtitel op de 200 meter. Vrijdagmiddag loopt ze de finale.
NOS Sport

WK atletiek: wie zien we op dag 7?

Gaat vrijdag 28 augustus de geschiedenis in als de dag waarop voor het eerst een Nederlandse atlete wereldkampioen wordt? Het zou zomaar kunnen. Want de wijze waarop Dafne Schippers zich plaatste voor de finale van de 200 meter was buitengewoon indrukwekkend.

Wie kan de 23-jarige Utrechtse van de wereldtitel houden? De Britse Dina Asher-Smith was met 22,12 de snelste in de halve finales. Ook de Jamaicaanse Elaine Thompson was met 22,13 aanmerkelijk sneller dan Schippers (22,36). Vooral de prestatie van de pas 19-jarige Britse was opmerkelijk. Kan zij bij haar eerste WK bij de senioren verrassen?

Toch zal Schippers niet echt ongerust zijn. Het persoonlijk record van Schippers (22,03, gelopen bij de EK in Zürich vorig jaar) is namelijk een stuk scherper dan dat van haar concurrenten. Thompson heeft een toptijd staan van 22,10, terwijl Asher-Smith nog nooit sneller liep dan de 22,12 in de halve finales in Peking.

Kortom, alle ingrediënten voor een historische race zijn aanwezig. De finale van de 200 meter begint om 15.00 uur.

Sintnicolaas en Braun op tienkamp

Tegen de tijd dat Schippers zich meldt bij het startblok, weet tienkamper Eelco Sintnicolaas al of hij ook zicht heeft op een medaille. De meerkamper uit Vaassen werd vijfde bij de vorige twee WK's en sleepte al eens het zilver in de wacht bij de Europese Kampioenschappen.

Met het oog op de Olympische Spelen volgend jaar in Rio de Janeiro heeft Sintnicolaas dit jaar veel krachttraining gedaan. Daarvan hoopt hij vandaag vooral bij het kogelstoten de vruchten te kunnen plukken en daarmee de basis te leggen voor een medaillejacht op zaterdag. Dan staat zijn favoriete onderdeel, het polsstokhoogspringen, op het programma.

Voor debutant Pieter Braun zou een plaats bij de beste twaalf op de meerkamp een geweldig resultaat zijn. Sintnicolaas en Braun komen in actie op de 100 meter, verspringen, kogelstoten, hoogspringen en de 400 meter.

10.15 uur (live op nos.nl): tienkamp mannen, hoogspringen (Sintnicolaas en Braun)

Middagprogramma WK atletiek, vrijdag 28 augustus (live op NPO 1 en nos.nl)

13.25 uur: 100 meter horden vrouwen, halve finales

13.50 uur: verspringen vrouwen, finale

13.55 uur: 1.500 meter mannen, halve finales

14.20 uur: tienkamp mannen, 400 meter (Sintnicolaas en Braun)

15.00 uur: 200 meter vrouwen, finale (met Dafne Schippers)

15.20 uur: 110 meter horden mannen, finale

15.35 uur: 100 meter horden vrouwen, finale

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl