NOS Nieuws

Tientallen vluchtelingen dood in vrachtwagen Oostenrijk

In een vrachtwagen in Oostenrijk zijn tientallen lijken aangetroffen. De politie zegt dat er tussen 20 en 50 doden zijn. De slachtoffers zijn vermoedelijk gestikt.

Waarschijnlijk zijn het vluchtelingen die al een tijdje zijn overleden, omdat het ontbindingsproces al op gang was gekomen. Over de identiteit van de slachtoffers is nog niets bekendgemaakt. Er zijn berichten dat het Syriërs zijn.

De vrachtwagen heeft een Hongaars kenteken en stond geparkeerd langs de A4, tussen Neusiedl en Parndorf, dicht bij de grens met Hongarije. De truck stond er sinds gisteren en werd aan het eind van de ochtend ontdekt door medewerkers van de Oostenrijkse ANWB. In de loop van de middag is hij weggesleept, de lichamen zaten er toen nog in.

Zoekactie

De chauffeur van de vrachtwagen is spoorloos. Er is een grote zoekactie gestart om hem te vinden. Ook wordt de vrachtwagencabine onderzocht, op zoek naar sporen. De Hongaarse regering zegt dat de kentekenplaat van de vrachtwagen op naam staat van een Roemeen.

De afbeeldingen op de koelwagen zijn van een Slowaaks bedrijf dat kippenvlees verkoopt. Dat bedrijf is na de vondst gebeld en zegt dat het vorig jaar een aantal vrachtwagens heeft verkocht.

Zwarte dag

De Oostenrijkse minister Mikl-Leitner van Binnenlandse Zaken spreekt van een tragedie en een zwarte dag. "Deze tragedie treft ons allemaal. Mensensmokkelaars zijn criminelen. Wie nog steeds vindt dat zij vluchtelingen helpen, is zelf niet te helpen."

Premier Orbán van Hongarije zegt dat de Hongaarse politie samen met die van Oostenrijk aan de zaak werkt.

'Onduidelijkheid over aantal dode vluchtelingen'

Gewetenloos

Eerder vandaag werd bekend dat er onlangs in Oostenrijk drie mensensmokkelaars zijn opgepakt. Een van hen had ruim dertig vluchtelingen in een truck over de grens gereden. De vluchtelingen zeiden dat ze amper adem konden halen, maar dat de chauffeur niet naar hen luisterde.

Minister Brandstetter van Justitie noemde mensensmokkelaars gewetenloze criminelen die in heel Europa hard moeten worden aangepakt. Om 18.00 uur wordt er een nieuwe persconferentie gegeven waarin meer bekend wordt gemaakt.

Ook minister Koenders heeft namens Nederland zijn afschuw uitgesproken. "Dit is mensonterend gedrag van mensensmokkelaars. Het is verschrikkelijk om te zien." Hij dringt aan op meer Europese samenwerking.

Conferentie

Toevalligerwijs is er vandaag in Wenen een conferentie begonnen over de vluchtelingenproblematiek. Tientallen vertegenwoordigers van Europese regeringen zijn daar aanwezig.

Vooral Duitsland is erop gebrand dat er een Europese oplossing komt voor de vluchtelingenstroom. Duitsland houdt er rekening mee dat er dit jaar 800.000 mensen asiel vragen.

De vrachtwagen werd gevonden op de A4 tussen Neusiedl en Parndorf
Koenders: EU moet scherper opereren in asieldossier

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl