Feyenoord-fans tijdens een wedstrijd tegen Ajax
NOS Nieuws

'Je moet supporters een kans geven'

De supportersvereniging van Feyenoord ziet wel iets in de plannen van minister Van der Steur om gewone voetbalsupporters minder te laten lijden onder de maatregelen die tegen hooligans worden genomen. "Wij zijn daar een groot voorstander van", zegt voorzitter Ron Smit.

Van der Steur wil vanaf volgend jaar in zes pilots ervaringen opdoen. Zo komt er een meer persoonsgerichte aanpak van notoire relschoppers en worden veiligheidsmaatregelen onder de loep genomen. "Op deze manier kunnen wellicht veiligheidsmaatregelen die de goedwillende supporters onnodig in de weg zitten, worden afgeschaft", meent de minister.

In augustus werden vanwege een politiestaking enkele wedstrijden uit de Eredivisie zonder politiebegeleiding gespeeld. Dat zich daarbij geen grote incidenten voordeden, betekent volgens Van der Steur dat er "belang wordt gehecht aan normalisatie van de situatie bij het voetbal".

Combiregeling gehaat

Smit wil vooral de combiregeling zien verdwijnen. Om de supportersstromen in goede banen te leiden moeten de fans zich eerst melden bij het thuisstadion van de club om gezamenlijk af te reizen naar een uitwedstrijd.

"Het is te gek voor woorden dat een Groningse Feyenoord-supporter voor een wedstrijd tegen Groningen eerst naar Rotterdam moet rijden. Daarna rijdt hij zijn huis voorbij op weg naar het Groningen-stadion en na de wedstrijd moet hij weer terug naar Rotterdam. Je kunt uitrekenen hoeveel tijd je kwijt bent voor één wedstrijd."

Incidenten niet tolereren

Smit denkt niet dat een versoepeling leidt tot meer ongeregeldheden. "Ik wil niet zeggen dat wij ons altijd keurig netjes gedragen, maar ik ga er altijd van uit dat de Feyenoord-supporter weet hoe hij zich moet gedragen."

"Er zal heus een keer een incident zijn, maar we zullen onze ogen niet sluiten. Dat moet je dan goed aanpakken en op een gegeven moment zal duidelijk zijn dat dit niet getolereerd wordt. Dan zal men het uit zijn hoofd laten."

"Je moet supporters de kans geven te laten zien dat ze doodnormale mensen zijn die zich keurig kunnen gedragen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl