Kolenoverslag in de Amsterdamse haven
NOS Nieuws

Energiecentrales verstoken record aan kolen

Nederlandse energiecentrales hebben in de eerste vijf maanden van dit jaar een record aan kolen verstookt. Ondanks alle pogingen de energievoorziening te vergroenen, was het kolenverbruik bijna een derde hoger dan in de afgelopen drie jaar. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In april bereikte het kolenverbruik een historisch hoogtepunt met bijna 1,3 miljard kilo. Bij het stoken van kolen ontstaat bijna twee keer zo veel broeikasgas als in gasgestookte energiecentrales. In het tweede kwartaal van dit jaar was de Nederlandse CO2-uitstoot ruim 4 procent hoger dan in 2014.

Nieuwe centrales

De toename wordt deels veroorzaakt door het starten van nieuwe kolencentrales aan de Eemshaven en op de Maasvlakte. Anderen factoren waren de economische groei met ruim 1,5 procent en het koude weer in april. Ook speelt mee dat kolen momenteel relatief goedkoop zijn; veel goedkoper dan gas.

Het aandeel van kolen in de Nederlandse stroomproductie groeit al enkele jaren. Volgens de woordvoerder van de branchevereniging van energiemaatschappijen, Energie Nederland, is de sector daar ongelukkig mee. "De ontwikkeling van meer kolen en daardoor meer CO2-uitstoot, is ook in onze ogen feitelijk onwenselijk", zegt hij in de Volkskrant.

Sluiting

De sluiting van kolencentrales is een belangrijke methode om de CO2-uitstoot te verminderen. In het Energieakkoord (in 2013 gesloten tussen veertig organisaties met als doel de uitstoot te beperken) is afgesproken dat vijf oudere centrales worden gesloten, maar dat staat pas op de planning voor de zomer van 2017. Als het aan milieuorganisaties ligt, gebeurt dat sneller.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl