Commandant der Strijdkrachten Middendorp
NOS Nieuws

Legerchef verwacht meer samenwerking met Duitsland

De Commandant der Strijdkrachten Middendorp vindt het Duits-Nederlandse legerkorps een rolmodel voor internationale samenwerking. Het korps bestaat twintig jaar en dat wordt vandaag plechtig gevierd in Münster.

Middendorp is heel positief over de manier waarop het korps functioneert. Het is destijds opgericht vanwege bezuinigingen op defensie in zowel Duitsland als Nederland.

Vertrouwensband

Volgens Middendorp hebben de Nederlandse en Duitse militairen elkaar sindsdien steeds beter leren kennen, respecteren en vertrouwen. "Doordat er zo'n diepgaande vertrouwensband is, hebben we bijvoorbeeld de Luchtmobiele Brigade geïntegreerd in de Duitse divisie voor luchtlanding." En er ligt nog meer samenwerking in het verschiet.

Middendorp benadrukt dat er in de NAVO een trend is om meer samen te werken. Zo kan capaciteit in stand blijven die de landen zich afzonderlijk niet kunnen veroorloven.

Snelle reactiemacht

Op het hoofdkwartier van het Nederlands-Duitse legerkorps in Münster werken ruim 400 militairen en burgers. Het merendeel komt uit Duitsland of Nederland, maar er zijn ook werknemers uit andere NAVO-landen. Het is een van de hoofdkwartieren van de snelle reactiemacht van de NAVO.

De Commandant der Strijdkrachten typeert de staf als een crisiscentrum, dat overal in de wereld kan worden neergezet om problemen op te lossen. Hij verwijst bijvoorbeeld naar de ISAF-missie. Het korps gaf leiding aan alle inspanningen van deze missie in Afghanistan.

Koning

Ook koning Willem-Alexander is vandaag in Münster bij de viering van het twintigjarig bestaan van het korps. Hij woont onder meer een parade bij van de militairen van het hoofdkwartier en van de twee bataljons die het hoofdkwartier ondersteunen.

'Je leert elkaar steeds meer vertrouwen'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl