ANP
NOS Nieuws

Dader vaak partner bij moord op vrouw

De meeste vrouwen die in Nederland zijn vermoord, zijn omgebracht door hun partner of een ex. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek vastgesteld op basis van moordcijfers over de afgelopen vijf jaar.

Het CBS houdt de cijfers bij sinds 1996. In al die jaren zijn er nooit zo weinig vrouwen vermoord als afgelopen jaar. In 2014 waren er 31 vrouwelijke moordslachtoffers. De meeste vrouwen werden in hun eigen woning gedood. Vaak was een echtelijke ruzie of jaloezie de aanleiding.

Moordcijfers

Ook het totale moordcijfer was afgelopen jaar lager dan sinds het begin van de metingen. Er werden 144 mensen vermoord in Nederland. Het hoogtepunt lag in 2001, toen er 264 mensen werden vermoord.

CBS

Steekwonden

In de periode 2010 tot en met 2014 kwamen volgens het CBS 777 mensen om het leven door moord of doodslag. Een op de drie slachtoffers was vrouw. De meest voorkomende doodsoorzaken bij omgebrachte vrouwen waren steekwonden en wurging.

Bij vermoorde mannen is een kennis of vriend vaak de dader. Zij kwamen vaker om door een afrekening in het criminele milieu en werden ook vaker doodgeschoten dan vrouwen.

CBS

Rotterdam

In Rotterdam werden relatief veel vrouwen vermoord, maar in Amsterdam waren de meeste moorden. Daar waren mannen naar verhouding juist vaak slachtoffer.

Bijna de helft van de mensen die in Nederland vermoord werden, zijn allochtoon. De meeste van hen zijn van Antilliaanse en Arubaanse afkomst. Onder die groep ligt het aantal slachtoffers bijna dertien keer hoger dan onder autochtonen.

CBS

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl